COVID-19 a fost detectat în tractul gastro-intestinal și în fecale

©

Autor:

COVID-19 a fost detectat în tractul gastro-intestinal și în fecale
Un raport din Gastroenterology sugerează că noul coronavirus SARS-CoV-2 precum și receptorul său ACE2 pot fi detectați în tractul gastrointestinal, chiar și după dispariția virusului din tractul respirator.

COVID-19 pătrunde în organismul uman prin intermediul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei), exprimată de celulele epiteliale din plămâni și intestin.

Studiul a inclus 73 de pacienți cu infecție COVID-19, cu vârste cuprinse între 10 luni și 78 de ani, la care s-au examinat fecalele. La unul dintre pacienți s-au recoltat probe din tractul gastrointestinal, căutându-se ARN viral și proteina nucleocapsidică virală.

La toți cei 73 de pacienți, probele de scaun au ieșit pozitive pentru COVID-19 (s-a detectat ARN în fecale) iar la nivelul laminei proprii a stomacului, duodenului și rectului s-au observat numeroase celule plasmatice precum și limfocite, alături de edem intestițial. Proteina nucleocapsidică a fost detectată în citoplasma celulelor epiteliale glandulare de la nivelul stomacului, duodenului și rectului, dar nu și esofagian. De asemenea, celulele epiteliale glandulare din stomac, duoden și rect conțineau și ACE2.

În concluzie, aceste rezultate confirmă posibilitatea infecției gastrointestinale cu COVID-19 și sugerează o eventuală cale de transmitere fecal-orală a noului coronavirus.
O posibilă explicație pentru absența ACE2 la nivelul epiteliului esofagian este faptul că acesta este format în principal din celule epiteliale scuamoase, care exprimă nivele mai scăzute de ACE2 în comparație cu celulele epiteliale glandulare.

Pentru monitorizarea virionilor infecțioși și a riscului de transmitere fecal-orală, cercetătorii propun testarea ARN COVID-19 din fecale prin RT-PCR (real-time reverse transcriptase - revers transcriptaza urmarită in timp real).

Potrivit Centrului de Control al Bolilor, decizia de a renunța la măsurile de protecție ale celorlalți în față unui pacient spitalizat cu COVID-19 este pe baza a 2 teste negative de RT-PCR recoltate de la nivelul tractului respirator la cel puțin 24 ore distanță. Totuși, potrivit noului studiu, peste 20% dintre bolnavii cu test fecal pozitiv aveau teste respiratorii negative. Prin urmare, chiar și după dispariția virusului de la nivelul tractului respirator, ar putea continua să existe o posibilă transmitere fecal-orală și infecție gastrointestinală.

Alte rezultate arată că noul coronavirus ar determina leziuni hepatice, inclusiv hipoproteinemie, creșterea nivelului de aminotransferaze și a timpului de protrombină. Până la 60% dintre bolnavii cu SARS au suferit leziuni hepatice, virusul detectandu-se în țesutul hepatic. Secvențierea ARN-ului celular a arătat că ANR-ul mesager al ACE2 se găsea în 59,7% din colangiocite și doar 2,6% din hepatocite, prin urmare COVID-19 ar putea determina lezarea directă a căilor biliare intrahepatice.

sursa: AGA Journals

Data actualizare: 19-03-2020 | creare: 19-03-2020 | Vizite: 1461
Bibliografie
COVID-19 Detected in Gastrointestinal Tract and Feces: https://journalsblog.gastro.org/covid-19-detection-in-the-gastrointestinal-tract-and-feces/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum