ROmedic Cabinete medicale Targu Mures Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Targu Mures

Psihologie în Târgu Mureș

Psihoterapie sistemica individuala, de cuplu, de familie

Practica terapeutică sistemică se adresează individului, cuplului, familiei, grupurilor familiale sau altor sisteme largi sociale.

Psihoterapia sistemică este un termen general pentru terapia care tratează problemele individuale sau de grup, în contextul sistemului în care acestea apar, având ca scop principal, identificarea tiparelor de comportament și a funcției acestora atât la nivel individual, cât și la nivel de grup social.

Membrii unui cuplu, solicită ajutor profesionist atunci când propriile capacități de rezolvare de probleme s-au dovedit ineficiente. S-a observat că dacă membrii cuplului sau ai familiei reușesc să modifice interacțiunile din interiorul sistemului familial sau al cuplului, simptomul, problema se schimbă de asemenea. Terapia de cuplu sistemică are ca scop să ajute clientul și familia acestuia să adopte perspective noi asupra problemei, să atașeze semnificații diferite comportamentelor incriminate, sau să experimenteze căi noi de relaționare cu problema și cu ceilalți. .E incredibil cât de puțină atenție acordăm domeniului care contează cel mai mult în viețile noastre: relațiile.
Toți merităm să avem relații fericite, sănătoase. Dar trebuie să ne facem fiecare partea și să învățăm cum ajungem la aceste relații.

Intervenția terapeutică a acestei abordări psihoterapeutice, se bazează pe unele dintre cele mai importante principii din teoria sistemelor și cibernetică: Întregul este mai mare decât suma părților sale; Toate elementele unui sistem sunt interdependente. Orice modificare la un nivel al sistemului influențează întregul sistem

Beneficiile terapeutice obținute în colaborare cu membrii familiei sau cu sistemul de relații al grupului social, au o mai mare probabilitate de a fi continuate și sunt mai de durată.

 

Psihooncologie, Suport psihologic pentru pacietii oncologici.

 

Oncologia medicala este ramura oncologiei care se ocupa cu managementul complex al pacientului oncologic .incluzand tratamente active( sistemice). paleative, urmarirea pacientului oncologic,. tratamentul efectelor secundare ale tratamentelor oncologice coordonand strategia tratamentului multidisciplinar in cancer.

 

Psihosomatica este disciplina medicala ce studiaza maladiile fizice, tulburarile legate de cauze psihice, de conflicte psihologice ,in general inconstiente.

 

Psihooncologia isi concentreaza atentia asupra aspectelor psihologice, comportamentale si sociale ale cancerului.

Cei mai mulți dintre noi apelăm la psihooncologie în cazul depistării bolii canceroase pentru:

  • Reducerea stărilor anxios-depresive și a altor probleme psihice care pot afecta evoluția procesului patologic;

  • Învățarea unor tehnici de relaxare și de control conștient al bolii;

  • Oferirea de suport pacientului diagnosticat cu boala oncologica in procesul de adaptare si management eficient a bolii;

  • Oferirea de sprijin și consiliere familiei și apropiaților pacientului;

Intervenția de psihooncologie are un caracter cu totul special, pentru că ședințele de psihooncologie vizează, adaptarea individului la boală și identificarea mecanismelor de coping, dar in unele cazuri in care boala progreseaza e necesar sa lucram la acceptarea de către bolnav a ideii de moarte.

 

Psihonutritie

Psihonutritia nu este altceva decât legătură între comportamentul alimentar şi ceea ce simţim. De aceea, conştientizarea lucrurilor de îmbunătăţit şi consilierea sunt esenţiale în schimbarea şi eficientizarea stilului de viaţă. Alături de medici şi specialişti în sănătate, psihologii au un rol fundamental în schimbarea ce trebuie făcută la nivelul individului si a relatiei acestuia cu mancarea.. Această schimbare este posibilă doar dacă suntem motivaţi şi ghidaţi într-un mod plăcut şi eficient.