Creșterea accelerată a grăsimii abdominale în timpul menopauzei sporește riscul de boli de inimă

©

Autor:

Creșterea accelerată a grăsimii abdominale în timpul menopauzei sporește riscul de boli de inimă

Femeile care experimentează o acumulare accelerată de grăsime abdominală în timpul menopauzei prezintă un risc mai mare de boli de inimă, chiar dacă greutatea lor rămâne constantă, potrivit unei noi analize.
Studiul, bazat pe datele colectate pe o perioadă de 25 de ani, indică faptul că măsurarea circumferinței taliei în timpul programărilor de îngrijire medicală preventivă pentru femeile de vârstă mijlocie ar putea fi un indicator timpuriu mai bun al riscului bolilor cardiovasculare, decât greutatea sau indicele de masă corporală.

Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au analizat datele provenite de la peste 350 de femei din Pittsburgh și Chicago care au participat la studiul Heart of the Health of Women Across the Nation (SWAN). Femeilor, care aveau o vârstă medie de 51 de ani, li s-a măsurat țesutul adipos visceral (grăsimea din jurul organelor abdominale), măsurată prin scanare CT și grosimea căptușelii arterei carotide interne din gât, măsurată prin ultrasunete, în câteva puncte în timpul studiul. Grosimea arterei carotide este un indicator timpuriu al bolilor de inimă.

Echipa a constatat că pentru fiecare creștere procentuală cu 20% a grăsimii abdominale, grosimea căptușelii arterei carotide a crescut cu 2%, independent de greutatea totală, IMC și alți factori de risc tradiționali pentru bolile de inimă. Ei au descoperit, de asemenea, că grăsimea abdominală a început o accelerație abruptă, în medie, cu doi ani înainte de ultimul ciclu menstrual al participantelor și a continuat o creștere mai gradată după tranziția către menopauză.

Saad Samargandy, doctorand la Universitatea din Pittsburgh în momentul cercetării, a explicat că grăsimea abdominală este legată de o secreție mai mare de molecule toxice, care pot fi dăunătoare sănătății cardiovasculare. „Aproape 70% dintre femeile aflate la postmenopauză au obezitate centrală. Analiza noastră a arătat o creștere accelerată a grăsimii abdominale viscerale în timpul tranziției menopauzei de 8% pe an, independent de îmbătrânirea cronologică.”, a spus Samargandy.

 

Măsurarea grăsimii abdominale prin scanare CT este costisitoare, incomodă și ar putea expune inutil femeile la radiații, așa că cercetătorii sugerează că măsurarea și urmărirea regulată a circumferinței taliei ar fi un bun criteriu de monitorizat pentru accelerarea creșterii grăsimii abdominale.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 08-03-2021 | creare: 08-03-2021 | Vizite: 677
Bibliografie
Accelerating gains in abdominal fat during menopause tied to heart disease risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210303142436.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum