Creșterea aportului de Magneziu întârzie micșorarea creierului, îmbunătățește cogniția și scade riscul de demență

©

Autor:

Creșterea aportului de Magneziu întârzie micșorarea creierului, îmbunătățește cogniția și scade riscul de demență
Un studiu realizat de cercetători de la Australian National University și publicat în martie 2023 arată că o dietă bogată în magneziu poate îmbunătăți sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim și poate reduce riscul de demență.

Studiul a implicat peste 6.000 de participanți sănătoși cognitiv cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani din Marea Britanie și a arătat că persoanele care consumă mai mult de 550mg de magneziu pe zi au o vârstă a creierului cu aproximativ un an mai mică până când ajung la 55 de ani, comparativ cu cineva cu o absorbție normală de magneziu de aproximativ 350mg pe zi.

Rezultatele arată că o creștere de 41% a absorbției de magneziu poate duce la mai puțină reducere a creierului legată de vârstă, ceea ce este asociat cu o funcție cognitivă mai bună și un risc mai mic sau o întârziere a apariției demenței mai târziu în viață.

De asemenea studiul sugerează că o dietă bogată în magneziu începând de la o vârstă mai tânără (înainte de 40 de ani) poate proteja împotriva bolilor neurodegenerative și a declinului cognitiv.

Cercetătorii au descoperit că efectele neuroprotectoare ale unui aport mai mare de magneziu în dietă par să fie mai benefice pentru femei decât pentru bărbați și mai ales pentru femeile aflate în perioada postmenopauză decât pentru cele premenopauză, deși acest lucru poate fi datorat efectului antiinflamator al magneziului.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, participanții au completat un chestionar online de cinci ori într-un interval de 16 luni, iar răspunsurile furnizate au fost folosite pentru a calcula aportul zilnic de magneziu al participanților și au fost bazate pe 200 de alimente diferite cu dimensiuni variate ale porțiilor.
Echipa de cercetători s-a concentrat pe alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, leguminoasele, nucile, semințele și cerealele integrale, pentru a oferi o estimare medie a aportului de magneziu din dietele participanților.

Data actualizare: 29-03-2023 | creare: 29-03-2023 | Vizite: 207
Bibliografie
Khawlah Alateeq, Erin I. Walsh, Nicolas Cherbuin.
Dietary magnesium intake is related to larger brain volumes and lower white matter lesions with notable sex differences.
European Journal of Nutrition, 2023;
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03123-x
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jocurile și activitățile ce ajută la menținerea unui creier sănătos la vârsta a treia
  • Magneziul, posibile efecte benefice în cazul depresiei
  • Luteina din verdețuri protejează funcțiile cognitive
  •