Crucea Roșie Română lansează „DINȚI și părinți”, grup online de educație stomatologică

Data publicării: 05-05-2021

Crucea Roșie Română lansează „DINȚI și părinți”, grup online de educație stomatologică Spălatul pe dinți se învață acasă, în familie. De aceea, Crucea Roșie din România, în parteneriat cu Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România lansează pe Facebook „DINȚI și părinți”, un grup de educație stomatologică pentru copii cu zâmbete sănătoase. Materialele puse la dispoziție sunt gratuite, iar proiectul face parte din Programul Școlar Colgate „Bright Smiles, Bright Future”.
Înscrierea în grupul „DINȚI și părinți” este foarte simplă. Poate intra orice părinte care vrea să afle mai multe informații despre sănătatea orală a întregii familii: cum se face corect periajul dinților, cât de important este ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare trei luni, cum ajută folosirea aței și a apei dentare și de ce vizita la medicul stomatolog poate preveni toate complicațiile.

De asemenea, în grup sunt postate periodic materiale utile despre sănătatea dinților copiilor cu nevoi speciale. În prezent, în România sunt aproximativ 70.000 de copii cu dizabilități, iar existența grupului, dar și crearea unui proiect dedicat lor, platforma digitală OSCAR, le sunt de mare ajutor.

„Sănătatea orală este importantă de la cea mai mică vârstă și pentru absolut fiecare individ, iar atunci când există și o boală generală care poate influența, de exemplu, capacitatea copilului de a coopera pentru tratament, prevenția timpurie și eficientă a îmbolnăvirilor oro-dentare devine cu atât mai importantă. Informați corect și la timp, părinții sunt primii care pot contribui la păstrarea sănătății dinților și gingiilor copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății. Secțiunea platformei OSCAR dedicată părinților aduce la îndemâna acestora informații practice despre metode personalizate de igienă orală și igiena alimentației, dar și despre colaborarea eficientă cu medicul stomatolog. Cu susținerea Colgate România și a Crucii Roșii Române, atât OSCAR, cât și grupul Dinți și Părinți își propun să conecteze cele două categorii de persoane ce dețin rolurile principale în îngrijirea oro-dentară a copiilor: familia și profesioniștii din sănătatea orală.”,  spune dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România.

300.000 de copii din 13 județe învață anul acesta cum să aibă dinți sănătoși

Programul Școlar Colgate ajunge, în perioada martie-iunie, în clasele a 300.000 de copii din 13 județe: Timiș, Sălaj, Gorj, Vâlcea, Mureș, Brașov, Dâmbovița, Teleorman, Buzău, Călărași, Ialomița, Iași și Vaslui.

Ca în fiecare an, lecțiile de sănătate stomatologică sunt ținute de voluntarii Crucii Roșii Române, care îi învață pe copii:
  • Cum să se spele corect pe dinți;
  • Să își schimbe periodic periuța de dinți;
  • Ce înseamnă un stil de viață echilibrat și cum pot înlocui dulciurile nesănătoase care le pot face carii;
  • Vizita la medicul stomatolog trebuie să fie o bucurie.

După fiecare lecție, copiii și părinții lor primesc din partea Colgate România produse pentru îngrijirea dinților, un pliant cu sfaturi și un calendar în care să bifeze, dimineața și seara, că s-au spălat împreună pe dinți.

„Cu toate limitările din această perioadă dificilă, în 2021, voluntarii Crucii Roșii Române transmit mesaje educative și distribuie pachete cu produse de igienă orală către 300.000 de școlari. Campania din primăvara aceasta ajunge la o treime dintre acești copii, urmând să oferim educație și mostre de produse altor 200.000 de elevi în etapa de toamnă. Implicarea familiei este la fel de importantă ca lecțiile din școli, așa că, împreună cu partenerii nostri, Crucea Roșie Română și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică, îi invităm pe părinți să se înscrie în grupul de Facebook DINȚI și PĂRINȚI, comunitatea părinților care doresc să ofere copiilor cea mai bună sănătate orală și să le asigure acestora mai multe șanse de reușită în viitor. De 28 de ani, Programul Școlar Colgate continuă să aducă zâmbete strălucitoare în școlile și casele a peste 6 milioane de copii români.”, declară Giuseppe Omar Laruccia, Director General Colgate-Palmolive România.

Parteneriatul cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România este foarte important pentru program.

„Programul Școlar Colgate a continuat și în perioada pandemiei, adaptând prezentările pentru mediul online și asigurându-ne, totodată, că produsele necesare igienei orale ajung la toți elevii. Un alt element de noutate pe care l-am adăugat a fost să creăm un parteneriat cu părinții. Colaborarea directă cu aparținătorii copiilor s-a născut dintr-o nevoie identificată de Crucea Roșie Română în cei șapte ani de implementare a Programului Colgate, atât în mediul urban, dar mai ales în mediul rural, acolo unde accesul la specialiștii în igienă orală este mai dificil de realizat. Mulțumim partenerilor noștri Colgate și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România pentru implicare și sperăm ca acest parteneriat cu părinții să aducă cât mai multe zâmbete sănătoase”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

28 de ani de Program Școlar Colgate și 6 milioane de zâmbete sănătoase

Programul Școlar Colgate s-a lansat în anul 1993. De atunci, peste 6 milioane de elevi din clasele 0-IV au învățat cum să aibă o dantură sănătoasă. Derulat în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și cu școli primare din întreaga țară, Programul Școlar Colgate a ajuns în acest an la cea de-a 28-a ediție.

Programul Școlar Colgate este parte integrantă a iniţiativei globale Colgate Bright Smiles, Bright Futures™. Peste 50 de milioane de copii din 80 de țări au beneficiat de educație privind igiena orală și produse de îngrijire adecvate de la inițierea programului în 1991, la nivel global.

Afecțiunile dinților, o problemă serioasă la nivel mondial

Statisticile în ceea ce privește sănătatea dinților sunt îngrijorătoare. Aproape toți adulții și 60-90% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare, spune Organizația Mondială a Sănătății. La noi în țară, doar 26% din populația generală merge la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an. Cei mai mulți români ajung în cabinet abia atunci când simt deja durerea și dintele a fost afectat.

Cele mai frecvente probleme dentare sunt cariile și boala parodontală (boala gingiilor), acestea fiind și principalele cauze ale pierderii dinților. De vină sunt alimentele nesănătoase, în special cele care conțin zahăr, fumatul, consumul de alcool și neîngrijirea dinților. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul: www.programscolarcolgate.ro.
Sursa: DeciSePoate, 05-05-2021, Vizualizari 258
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.