Cum influențează riscul de obezitate tipul nașterii – vaginală sau prin cezariană

©

Autor:

Cum influențează riscul de obezitate tipul nașterii – vaginală sau prin cezariană
Sugarii ai căror mame prezentau suprapondere sau obezitate, indiferent de tipul nașterii, sunt mult mai predispuși să dezvolte la rândul lor suprapondere sau obezitate pe parcursul vieții, comparativ cu bebelușii născuți pe cale vaginală de mame normoponderale. Altfel spus, tipul nașterii și expunerea bebelușului la microbiota vaginală la naștere modulează statusul ponderal la copil. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în jurnalul online JAMA Pediatrics.

Studiul de față contribuie cu noi argumente în favoarea relației de interdependență între greutatea maternă și tipul nașterii în vederea alcătuirii microbiomului nou-născutului, a cărui compoziție este strâns asociată cu statusul ponderal ulterior.

  • În primul rând au fost identificate efecte indirecte ale abundenței în materiile fecale a bacteriilor din familia Lachnospiraceae (filum: Firmicutes), la sugarii cu suprapondere sau obezitate, cu vârsta medie de 3.7 luni, născuți  prin cezariană sau pe cale vaginală de mame cu suprapondere sau obezitate.
  • În al doilea rând, autorii au stabilit că statusul ponderal matern și nașterea prin cezariană – împreună – influențează compoziția inițială a florei microbiene la sugarii ale căror mame prezentau suprapondere sau obezitate.

În cadrul studiului au fost incluși peste 900 sugari născuți la temen în perioada 2009-2012, respectiv 553 mame normoponderale cu indice de masă corporală între 18.5-24.9 kg/m2 și 382 cu IMC ≥25.0 kg/m2, corespunzător supraponderii și obezității.

69 dintre 929 sugari, reprezentând 7.5%, au instalat suprapondere/obezitate la vârsta de un an, iar 90 dintre 866 de sugari (10.4%) au fost astfel clasificați la vârsta de 3 ani. Autorii afirmă de asemenea că a fot stabilită o asociere puternică între statusul ponderal din copilărie la urmași și statusul ponderal matern.

Supraponderea sau obezitatea maternă cresc de 1.5 ori probabilitatea de a naște prin cezariană, punctează autorii studiului. De asemenea, în rândul mamelor cu suprapondere sau obezitate șansele de a planifica nașterea prin cezariană sau de li se efectua cezariană de urgență au fost mult mai mari, în detrimentul nașterilor vaginale fără profilaxie intrapartum cu antibiotice, care poate influența colonizarea bacteriană a intestinului nou-născutului.

Comparativ cu cei născuți pe cale vaginală de mame normoponderale:
  • sugarii care s-au născut prin cezariană ale căror mame prezentau suprapondere sau obezitate au avut de 5.02 ori mai multe șanse de a suferi de suprapondere sau obezitate la 1 an;
  • sugarii care s-au născut pe cale vaginală de mame cu suprapondere sau obezitate au avut de 3.3 ori mai multe șanse de a prezenta suprapondere sau obezitate la vârsta de 1 an;
  • la vârsta de 3 ani riscul de suprapondere/obezitate a rămas neschimbat, 5.55 și 3.07 respectiv.

Aflați din articol mai multe informații despre nașterea naturală vs nașterea prin cezariană.
În încheiere, studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma rolul cheie al suprapopulării bacteriene cu specii din familia Lachnospiraceae în „transmiterea” de la mamă la copil a supraponderii și a obezității.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 27-02-2018 | creare: 27-02-2018 | Vizite: 1193
Bibliografie
Birth Mode, Infant Microbiota Affect Intergenerational Obesity, link: https://www.medscape.com/viewarticle/892985
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Epiziotomia
  • Copiii născuți prin cezariană pot prezenta un risc mai ridicat de obezitate
  • Administrarea de antibiotic înainte de cezariană reduce cu până la 50% riscul de infecții
  •