Cum luptă organismul cu cancerul și de ce pierde

©

Autor:

Cum luptă organismul cu cancerul și de ce pierde

Sistemul imunitar este o mașină biologică eficientă și puternică. Ne protejează de milioane de germeni și combate virusurile și infecțiile.
Deși este posibil ca sistemul imunitar să lupte regulat împotriva cancerului, fără ca tu să fii conștient, există un punct în care acesta este copleșit.

Cercetătorii de la Georgia Cancer Center sugerează că celulele canceroase utilizează celulele imune imature numite celule supresoare derivate mieloide (MDSCs) pentru a se răspândi în organism. (1)

De fapt, un alt articol din Nature (2) descrie modul în care macrofagele asociate tumorii (TAMs) ajută la formarea tumorilor la sân. Macrofagele sunt deseori întâlnite, în număr mare, în unele tumori ale sânului. În timp ce au rolul de a ataca celulele canceroase, macrofagele din tumorile mamare promovează, în ciuda scopului lor, creșterea și răspândirea tumorii.

Celulele imune pot elimina tumorile minuscule

În stadiile timpurii ale cancerului, celulele imunitare reușesc să ucidă celulele canceroase individuale, pe măsură ce apar. Aceasta este etapa în care celulele imune controlează tumora.

Cu toate acestea, unele tumori pot deveni destul de mari și sunt ținute sub control de celulele imune, efect care poate dura, uneori, câțiva ani.

Cea de-a doua fază, „de echilibru” apare atunci când celulele canceroase și sistemul imunitar se atacă reciproc. În acest punct, tumora poate fi distrusă sau pur și simplu inactivă.

Dar, pe măsură ce timpul trece, celulele canceroase pot dezvolta modificări genetice care le ajută să scape de sistemul imunitar. După ce celulele canceroase încep să se schimbe și să crească, acestea dezvoltă noi modalități prin care evită să fie țintite de celulele imune.

Celulele imune recunosc pericolul printr-un grup de molecule găsite pe suprafața celulelor din corp. Acest lucru le ajută să inspecteze potențialele probleme și să decidă dacă să atace.

Dar, dacă un cancer ajunge în ultima fază, acesta se poate schimba. Moleculele care, anterior atenționau sistemul imunitar se pierd, iar celulele T care ar putea distruge cancerul nu mai identifică celulele canceroase ca un factor de risc.

Astfel, celulele canceroase dezvoltă noi modalități prin care să suprime răspunsul celulelor imune și își schimbă mediul, acolo unde există cea mai mică probabilitate să fie distruse de celulele imune.

Tratarea cancerului cu imunoterapie

Atunci când cancerul este capabil să se ascundă de sistemul imunitar sau să blocheze răspunsul imunitar, imunoterapia ajută la restabilirea capacității celulelor imune de a lupta împotriva cancerului. Este folosită pentru:

  • A opri răspândirea cancerului în alte părți ale corpului
  • Îmbunătățirea performanței sistemul imunitar atunci când este vorba de uciderea celulelor canceroase
  • Încetinirea creșterii cancerului
  • Furnizarea de medicamente în celulele canceroase


Vaccinurile contra cancerului: stimularea sistemului imunitar pentru distrugerea celulelor canceroase

O altă abordare care vizează etapele timpurii ale ciclului imunității împotriva cancerului este vaccinarea. Scopul vaccinurilor împotriva cancerului este inițierea și stimularea unui răspuns al celulelor T specifice antigenului atunci când tumora nu a reușit acest lucru.

Progresele tehnologice au dus la identificarea multor antigene care pot fi vizate în imunoterapia cancerului. Aceste antigene sunt introduse la pacienți și au rolul de a stimula celulele T pentru a ataca selectiv celulele canceroase. (3)

Provocări viitoare: găsirea unei abordări eficiente pentru fiecare pacient

Experiența din ultimele trei decenii de cercetare imunoterapeutică sugerează că pacienții cu cancer pot primi o terapie eficientă și durabilă, doar prin combinarea diferitelor strategii.

Este nevoie de identificarea unor algoritmi terapeutici, precum și de biomarkeri predictivi, care ar putea oferi cercetătorilor dovezi cu privire la repertoriul imunologic al unui pacient, la imunogenitatea tumorii și la barierele de protecție adoptate de tumoră pentru a se apăra.

 

Înțelegerea mecanismelor prin care celulele canceroase reușește să blocheze răspunsul sistemului imunitar este esențială pentru conceperea imunoterapiei personalizate pentru cancer, în care sunt alese diferite strategii bazate pe biologia specifică a pacientului.


Data actualizare: 10-10-2019 | creare: 10-10-2019 | Vizite: 2613
Bibliografie
1. Science Surgery: ‘Why doesn’t the immune system attack cancer cells?’Url: https://scienceblog.cancerresearchuk.org/2019/02/28/science-surgery-why-doesnt-the-immune-system-attack-cancer-cells/
2. A Breakthrough: Macrophage-Directed Cancer Immunotherapy. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4738030/
3. Activating Your Immune System Against Cancer. Url: https://www.roswellpark.org/cancertalk/201810/activating-your-immune-system-against-cancer
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •