Cum ne pregătim corespunzător pentru a pansa rana în condiții sigure?

©

Autor:

Cum ne pregătim corespunzător pentru a pansa rana în condiții sigure?
Advertorial oferit de HARTMANN

De cele mai multe ori, ne aflăm în situația în care suntem nevoiți să pansăm o rană acasă, unde nu avem întotdeauna la dispoziție instrumente sterile sau o zonă de lucru adecvată, însă acest lucru nu trebuie să ne împiedice.

Cum ne putem pregăti corespunzător și ce pași putem urma pentru a pansa o rană în condiții sigure?

  • Pasul 1. Asigurați-vă că toate bijuteriile de pe mână (spre exemplu: inel, ceas sau brățară) au fost înlăturate și spălați mâinile foarte bine cu apă caldă și săpun. Uscați-le complet după ce le-ați spălat.
  • Pasul 2. Utilizați mănuși de unică folosință pe ambele mâini. Este indicat să utilizați mănuși sterile dacă este nevoie să atingeți rana direct cu mâna.
  • Pasul 3. Purtați mască în timpul schimbului de pansamente.
  • Pasul 4. Acoperiți-vă capul atunci când îngrijiți o rană.

Asigurați-vă că zona de lucru este curată, înainte de a începe procesul de pansare și poziționați la îndemână toate produsele de care aveți nevoie pe parcursul pansării: aleză, pensă de unică folosință, cutiile cu comprese sterile, soluția de curățare, noile pansamente pe care le veți aplica pe rană și o pungă de unică folosință cu posibilitatea sigilării, pentru compresele și pansamentele utilizate.

Schimbul de pansamente:

Pasul 1. Înlăturăm pansamentul vechi

  • Spălați mâinile cu apă caldă și săpun, uscați-le și apoi folosiți mănuși de unică folosință
  • Utilizând o pensă de unică folosință, îndepărtați vechiul pansament cu grijă. Aveți grijă să nu îl smulgeți dacă acesta este lipit de rană. În această situație, umeziți pansamentul vechi cu ser fiziologic sau soluție Ringer, până când întreaga zonă este înmuiată și pansamentul se poate înlătura cu ușurință.
  • Aruncați vechiul pansament într-o pungă de plastic.

Pasul 2. Curățăm rana:

  • Umeziți o compresă sterilă cu soluție de curățare (ex: ser fiziologic sau soluție Ringer)
  • Curățați rana cu grijă. Începeți curățarea rănii din centru și continuați cu mișcări circulare spre exteriorul acesteia, până când ajungeți la marginile acesteia.
  • În situația în care mai sunt zone care necesită curățare, utilizați o compresă sterilă nouă.
  • Nu frecați cu putere și nu aplicați presiune pe rană atunci când o curățați  pentru a nu distruge țesutul sănătos.
  • Pentru a evita introducerea bacteriilor în rană, începeți procesul de curățare din centrul rănii spre exterior.
  • Zona din jurul rănii necesită curățarea cu altă compresă
  • Niciodată nu se va utiliza aceeași compresă în interiorul, cât și în afara rănii.
  • Verificați rana pentru posibile semne de roșeață, inflamare sau miros neplăcut.
  • După ce rana este curățată, scoateți mănușile de unică folosință și puneți-le într-o pungă de plastic împreună cu pansamentul vechi și cu compresele folosite la curățarea rănii.
  • Spălați-vă pe mâini încă o dată.

Pasul 3. Aplicăm pansamentul

După ce rana este curată și vechiul pansament este îndepărtat, puteți pansa rana cu un pansament nou. Pentru o selecție a pansamentului potrivit rănii dumneavoastră, accesați platforma www.IngrijireRani.ro, unde puteți afla informații exacte și detaliate de utilizare a pansamentelor hidroactive . Mai mult decât atât, în funcție de aspectul rănii, cu ajutorul tutorialelor video din secțiunea Cum tratam ranile, veți învăța pas cu pas ce pansamente sunt potrivite rănii, în ce ordine se aplică și cum se aplică corect, pentru a fi eficiente în îngrijirea rănii.  

Aceste pansamente susțin mecanismele și viabilitatea celulelor implicate în procesul fiziologic, natural de vindecare al organismului, prin crearea unui mediu umed în echilibru la nivelul rănii. Pansamentele nu conțin substanțe medicamentoase, nu dau reacții alergice sau citotoxice.

Sunt pansamente ce oferă beneficii importante precum: închiderea rănii mai rapid decât în cazul tratamentului convențional, schimbul de pansament se realizează de la 3 până la 7 zile, lipsa durerii la schimbul de pansament.

Pentru o selecție adecvată a pansamentului, în primul rând trebuie identificată faza de evoluție în care se află rana (faza inflamatorie, faza de granulație și epitelizare, faza de remodelare și maturare) și observate caracteristicile acesteia: aspect, dimensiune, cantitatea de secreții.

I. Faza inflamatorie (de curățare)

Rana poate fi superficială sau adâncă, umflată, dureroasă, cu sângerare și poate cauza dificultate de mișcare atunci când este afectat un membru. În rană pot exista celule moarte, țesut distrus, microbi, fibrină (o proteină a organismului de culoare alb-gălbuie și consistență vâscoasă care se secretă în exces în rănile cronice) și o cantitate variabilă de exsudat (secreție din rană ce apare în cursul unui proces inflamator al diferitelor țesuturi ale organismului).

În cazul în care încărcarea microbiană este foarte mare, apare infecția în rană și secreția se va modifica, având un aspect purulent (lichid vâscos, de culoare galben-verzui si de cele mai multe ori urât mirositor). Pot fi prezente și alte semne ale infecției: marginile rănii pot fi roșii, inflamate, temperatura locală crescută, apare durerea intensă.

În această etapă de evoluție a rănii, cele mai  indicate sunt pansamentele hidroactive (HydroClean advance și Sorbalgon) care absorb exsudatul în exces și bacteriile și permit curățarea depozitelor de celule și țesuturi distruse din rană prin înmuierea acestora, menținând în același timp mediul umed echilibrat din rană, propice vindecării. Când rana este infectată, se poate folosi ca prim strat de contact cu aceasta, pansamentul cu conținut de argint, Atrauman Ag, cu rolul de a distruge bacteriile, iar pentru preluarea secrețiilor încărcate cu microbi se va aplica deasupra acestuia unul din pansamentele hidroactive de curățare (HydroClean advance sau Sorbalgon).

Pansamentele de curățare se vor utiliza până când rana este curățată complet, toate depozitele celulare și tisulare distruse sunt îndepărtate și nu mai există microbi în rană.

II. Faza de granulație și epitelizare

În această etapă rana este roșie, curată, neinfectată, iar țesuturile distruse, celulele moarte, fibrina și exsudatul în exces au fost îndepărtate. Țesutul rămas este sănătos, de culoare roșu aprins (țesut de granulație), iar la marginile rănii a început să se formeze piele nouă. În acest moment sunt necesare pansamente care să mențină un mediu umed echilibrat, să stimuleze formarea țesutului nou și închiderea rănii prin formarea de piele. Pentru rănile cu secreții moderate este indicată folosirea spumei poliuretanice cu hidrogel, HydroTac/HydroTac comfort.

III. Faza de maturare

În această fază rana este complet acoperită de pielea nou formată care mai are nevoie de protecție pentru a recâștiga rezistența inițială pentru încă 1-2 săptămâni de la închiderea rănii. Pentru aceasta sunt recomandate pansamente precum Grassolind, plasa din bumbac impregnată cu vaselină și parafină.

Când vă adresați medicului?

Este important să contactați imediat medicul sau asistenta în cazul în care vă întâlniți cu una dintre situațiile de mai jos:
  • pielea din jurul rănii este caldă
  • exsudatul din rană își schimbă culoarea în galben sau verde
  • exsudatul din rană devine mai consistent
  • rana începe să aibă un miros neplăcut
  • durerea locală se accentuează.

De asemenea, este indicat sa contactați medicul dacă:

  • aveți febră sau frisoane
  • aveți mâncărime locală la nivelul rănii sau generalizată
  • după 3 - 5 zile de tratament local observați o creștere a volumului de exsudat

Pansamentele moderne HARTMANN sunt eficiente numai în condițiile unei utilizări corecte, în funcție de aspectul rănii și de faza de vindecare în care aceasta se află. De aceea, este important să alegem produsul corespunzător îngrijirii rănii, pentru a obține rezultatele dorite într-un timp cât mai scurt.

Accesând platforma www.IngrijireRani.ro, cu ajutorul unui manechin uman interactiv, vă puteți identifica cu ușurință tipul de rană, precum și stadiul de vindecare al acesteia. Tutorialele video realizate de către echipa HARTMANN vă vor ghida atât în aplicarea corectă a pansamentelor, cât și în selecția tipului de produse cu care rana poate fi pansată.

Nu în ultimul rând, consultanții medicali HARTMANN vă stau la dispoziție cu sfaturi personalizate de îngrijire a rănilor, în zilele de Luni-Joi, în intervalul orar 09:00-16:00.

HARTMANN - de 200 de ani alături de tine!

Data actualizare: 08-12-2020 | creare: 08-12-2020 | Vizite: 1466
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!