Cum poate alăptarea să ofere beneficii sistemului imun?

©

Autor:

Cum poate alăptarea să ofere beneficii sistemului imun?
Atunci când nou-născuții și sugarii sunt alăptați, ei primesc un antrenament al sistemului imun, ceea ce îi va ajuta să lupte împotriva diferitelor infecții.
În cadrul unui nou proiect ce a implicat numeroși colaboratori, o echipă de cercetători a studiat aproximativ 100 de perechi mamă-copil în zona rurală din Kilimanjaro. Locația a fost aleasă datorită faptului că alăptarea la sân este regula în regiunea respectivă în ceea ce privește nutriția sugarilor, iar bolile infecțioase în copilărie sunt frecvente comparativ cu alte regiuni din Africa de Est.

Laptele de mamă conține tot ce este necesar unui răspuns imun, precum anticorpi, diferite celule imune și altele. Se pare că acești compuși nu ajung întâmplător în laptele matern, fiind mai degrabă selectați printr-un mecanism încă necunoscut.

Pentru a analiza efectul alăptării asupra sănătății copiilor, cercetătorii au incubat peste noapte câțiva mililitri de lapte matern cu o cantitate mică de bacterii, iar apoi au măsurat nivelul interleukinei 6, un indicator al inflamației.

De asemenea, copiii au fost evaluați pentru a se observa dacă cei care au primit lapte ce a indus răspunsuri puternice în laborator au avut un risc scăzut de infecții. S-a dovedit că ipoteza a fost corectă, deoarece copiii hrăniți cu lapte care a avut un efect puternic împotriva bacteriei Salmonella au prezentat mai puține boli infecțioase, în special boli respiratorii ca pneumonia. Însă același tip de lapte a indus răspunsuri intense împotriva unei tulpini benigne de E. coli, care se găsește în mod normal în intestinul uman. Astfel, copiii au avut un risc crescut de infecții gastrointestinale, prin perturbarea microbiomului. Acest dezavantaj a fost neașteptat pentru cercetători, care s-au așteptat ca laptele matern să protejeze eficient sugarii în primele luni de viață.

S-au acumulat dovezi, inclusiv din studiul de față, care arată că răspunsurile sistemului imun față de stimuli periculoși sau benefici sunt interconectate. Laptele matern oferă protecție copiilor, însă le asigură diverse căi prin care imunitatea lor este încurajată să se dezvolte prin contactul cu bacterii mai puțin benefice.

În continuare, sunt necesare studii legate de impactul infecției cu HIV sau al malnutriției asupra răspunsurilor față de laptele matern, astfel încât să se elaboreze ulterior programe de sănătate ce iau în calcul și aceste aspecte.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-07-2022 | creare: 14-07-2022 | Vizite: 213
Bibliografie
How breastfeeding offers immune benefits, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220712102626.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!