Curricula de medicina de urgenta ce va fi recunoscuta pe plan european, discutata la Targu Mures

Data publicării: 23-06-2007

Ultimele detalii ale curriculei de medicina de urgenta care va fi recunoscuta pe plan european au fost discutate in cadrul unei reuniuni a specialistilor europeni in domeniu, desfasurata sambata, de la Targu Mures, transmite corespondentul ROMPRES.
    La intrunire au luat parte presedintele Societatii Europene de Medicina de Urgenta, dr. David Williams, presedintele Comisiei mixte care avizeaza curricula de medicina de urgenta, Roberta Petrino, si coordonatorul SMURD, dr. Raed Arafat.
    ""Forma finala curriculei va fi discutata la Congresul de Medicina de Urgenta de la Sorento (Italia). Documentul va fi inaintat Asociatiei Medicilor Specialisti a Uniunii Europene si Comisiei mixte care lucreaza pentru validarea curriculei"", a declarat dr. Raed Arafat, intr-o conferinta de presa.
    Coordonatorul SMURD a spus ca in viitor acesta va fi standardul minim al pregatirii medicului de urgenta pentru a putea fi recunoscut in alta tara cand are nevoie de o diploma de medic de urgenta.
    Roberta Petrino a declarat ca aceasta curricula vizeaza nivelul de pregatire, de dezvoltare si evaluare a medicului de urgenta, forma finala a documentului urmand a fi gata in luna octombrie si va fi aplicata la inceputul anului viitor.
    ""Este o problema de standardizare la nivelul UE a pregatirii medicilor din domeniul asistentei medicale de urgenta. Curricula care a fost pana acum a fost una gresita. Potrivit acesteia, medicul se pregatea timp de sase luni la unitatea de primiri urgente (UPU) si patru ani si jumatate se plimba prin sectii"", a precizat dr. Raed Arafat.
    El a spus ca acum curricula europeana impune ca minimum trei ani din durata pregatirii, care este de cinci ani, trebuie sa fie in UPU.
    ""Medicii tineri trebuie incurajati din punct de vedere financiar si din punct de vedere stiintific si carieristic. Din fericire, deciziile luate acum ne vor ajuta sa-i atragem. Este un domeniu nou si dificil si unii au reticenta in a intra", a spus dr. Raed Arafat.  
    Dr. David Williams a afirmat, in conferinta de presa, ca medicina de urgenta din Romania este dezvoltata, dar ca fiecare tara are un sistem anume.
    ""Rolul nostru este sa ridicam nivelul, sa existe un standard pentru toate tarile. Din cele 27 de tari ale UE in numai noua exista specialitatea de medicina de urgenta, iar Romania este una dintre ele"", a precizat dr. David Williams.
    El a spus ca exista peste 20 de societati nationale europene de medicina de urgenta si toate trebuie sa fie de acord cu documentul in discutie.
Sursa: Rompres, 23-06-2007, Vizualizari 907
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.