ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Bucuresti

Unghia Încarnată

Unghia Încarnată
Ce înseamnă o unghie încarnată ? Unghia încarnată este o afecţiune provocată de un fragment de unghie, de obicei lateral care intră în piele provocând inflamaţie, durere şi deseori infecţie bacteriană. Este rezultatul unui conflict între unghie şi ţesuturile din jurul ei… „unghia prea mare pentru patul ei !”.
Este o boală specifică unghiilor de la picioare.

Ce poate provoca o unghie încarnată ?

Predispozitie familiala unde se mosteneste genetic o hipercurbura a unghiilor.
Incaltaminte prea stramta.
Transpiratia exesiva favorizeaza aparitia infectiilor.
Pedichiura inadecvata (colturile unghiei taiate rotund si prea adanc lasa pielea din jur sa se inalte peste nivelul unghiei si prin urmare unghia loveste in ea).
Modificari osoase artrozice care schimba pozitie degetelor si implicit a unghiilor.
Anumite medicamente luate in mod cronic pot provoca unghii incarnate.
Care sunt simptomele in unghia incarnata?

In stadiul de incarnare propriu zisa apare durere, roseata si inflamatie, degetul devine asimetric, durere la inceput este provocata de atingere sau la mers pentru ca apoi sa devina prezenta si in repaus, cand se infecteaza poate sa supureze.

In stadii avansate se dezvolta un tesut carnos de granulatie (granulom) .
Care sunt complicațiile unghiei incarnate?

In primul rand, infectia care poate sa duca la un abces sau chiar la erizipel (infectie grava a tesuturilor subcutanate).
Granulomul piogenic.
Hipertrofie de burelet lateral, apare cand afectiunea este cronica, consta in ingrosarea excesiva a pielii din jurul unghiei .

Cum se pune diagnosticul de unghie încarnată?

O vizita la Dermatolog este suficienta pentru a pune diagnosticul.
Cum tratam unghia incarnata?

În cazul incarnarii propriu zise a unghiei si aparitiei granulomlui, tratamentul este chirurgical.

Dupa o anestezie locala la baza degetului, se taie portiunea de unghia incarnata, de obicei fasia de 1-3mm pe toate lungimea unghiei pana la radacina apoi se neutralizeaza radacina cu fenol (un acid cu proprietati hemostatice si antiseptice) aceasta fenolizare are ca scop sa nu se mai produca unghia pe partea respectiva si drept urmare sa nu se mai incarneze

Este metoda cu cele mai bune rezultate si cu o rata de recidiva cea mai scauzuta, 2-3%, durerea este minima si pacientul poate relua activitatea fara intrerupere, nu necesita scoaterea unghiei si aspectul estetic este excelent.

Fiind metoda de referinta in tratamentul unghiei incarnate, in cabinetul Cutis Med o practicam de la prima intentie.

Se mai poate realiza excizie chirurgicala a unui fragment din tesutul periunghial cu chiuretare de matrice (rădăcina unghiei) dar necesita puncte de sutura si perioada post operatorie este mai dificila pentru pacient.
Cand trebuie sa intervenim chirurgical la unghia încarnată?

Cand apare infectia, granulomul piogenic sau cand durerile sunt persistente.

Referințe bibliografice:

Heifetz, C. J. Ingrown toe nail. A clinical study. Am J Surg 38, 298 (1937).
Van der Ham, A. C., Hackeng, C. A. & Yo, T. I. The treatment of ingrowing toenails. A randomised comparison of wedge excision and phenol cauterisation. J Bone Joint Surg [Br] 72, 507-9 (1990).
Abimelec, P. Matricectolyse au phénol. Dermatologie pratique (1996).
Bouscarat, F., Bouchard, C. & Bouhour, D. Paronychia and pyogenic granuloma of the great toes in patients treated with indinavir [letter]. N Engl J Med 338, 1776-7 (1998).
Bostanci, S., Ekmekci, P. & Gurgey, E. Chemical matricectomy with phenol for the treatment of ingrowing toenail: a review of the literature and follow-up of 172 treated patients. Acta Derm Venereol 81, 181-3 (2001).
Baran, R., Haneke, E. & Richert, B. Pincer nails: definition and surgical treatment. Dermatol Surg 27, 261-6. (2001).
Lin, Y. C. & Su, H. Y. A surgical approach to ingrown nail: partial matricectomy using CO2 laser. Dermatol Surg 28, 578-800
 
Programare