ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Dermatologie estetică și cosmetică medicală Dermatologie estetică și cosmetică medicală Bucuresti

Ce este dermatoscopia?

Dermatoscopia, sau examinarea epiluminescenta, reprezinta o cercetare medicala in timpul careia medicul dermatolog examineaza, cu ajutorul unui instrument optic special, leziunile, petele, alunitele aparute intr-o anumita regiune a corpului, pe pielea unei persoane.

„Alunitele”, cum sunt denumiti popular nevii pigmentari, apar, la suprafata epidermei, sub forma unor pete sau a unor excrescente proeminente de forma, culoare si marime diferita. Culoarea alunitelor difera, trecand prin nuante de albastru, rosiatic, maro, pana la negru intens.

Dermatoscopia este o metoda moderna si deosebit de importanta utilizata de specialisti care ajuta la diferentierea unor formatiuni inofensive aparute pe piele (semne din nastere, negi, alunite obisnuite) de cancerul de piele.
Ce este dermatoscopul?

Primul tip de dermatoscop, sau dermoscop, este cel portabil si reprezinta un instrument medicalalcatuit dintr-un sistem optic similar unei lentile, la care este atasata o sursa de lumina. Instrumentul este amplasat de catre medicul specialist deasupra leziunii cutanate, facand posibila examinarea detaliata a regiunii cu probleme.

In functie de necesitate,cel de-al doilea tip de dermatoscop utilizat de catre specialisti functioneaza asemenea unei camere video, care se conecteaza la un monitor. Pe ecran vor fi vizualizate imaginile inregistrate cu ajutorul dermoscopului.
Pregatirea pielii inainte de examenul dermatoscopic
Examenul dermatoscopic nu necesita o pregatire prealabila, insa, in ziua controlului, este bine ca zonele de epiderma ce urmeaza a fi examinate sa nu fie acoperite de nicio pelicula de unguent, crema sau alte cosmetice, in cazul in care pacientul este obisnuit sa le aplice pe zona cu probleme.
In ce consta examenul dermatoscopic?

In prima faza, medicul, utilizand dermatoscopul, examineaza portiunea pielii care prezinta un aspect diferit de cel normal, pentru a obtine o imagine detaliata a zonei lezate.

Pentru a putea fi realizat testul, medicul va poate ruga sa va asezati in pozitie „culcat” si sa lasati descoperita regiunea pielii pe care se afla leziunea ce urmeaza a fi controlata.

De asemenea, in unele cazuri, poate fi necesara aplicarea unei cantitati mici de gel sau ulei pe zona afectata, pentru a reduce reflectarea luminii de pe suprafata pielii, obtinandu-se, astfel, o imagine mult mai clara.
Concluzii in urma dermatoscopiei

Folosirea dermatoscopului permite obtinerea unei imagini mult mai exacte decat examinarea cu ochiul liber a regiunii de piele afectata. In majoritatea cazurilor, medicul obtine o informatie mult mai precisa asupra formatiunilor aflate pe microstructura pielii si suficiente pentru a diferentia formatiunile „periculoase” de cele „inofensive”.

Exista insa si cazuri complicate in care, chiar si dupa examenul dermatoscopic, medicul nu poate pronunta un diagnostic final.

In situatia in care dermatologul depisteaza semne ce denota aparitia unui cancer de piele, va poate fi recomandata efectuarea unei biopsii sau indepartarea leziunilor pe cale chirurgicala.

Dupa metoda de interventie recomandata, medicul specialist va retine un fragment de tesut pentru efectuarea testului histopatologic, in urma caruia va putea fi stabilit atat diagnosticul final, cat si tratamentul necesar.

Examenul histopatologic, realizat de catre medicul anatomo-patolog, consta in examinarea microscopica a probelor prelevate in timpul interventiilor chirurgicale si microchirugicale.
Care sunt avantajele dermatoscopiei?

Examenul dermatoscopic detaliat ajuta la stabilirea diagnosticului si la diferentierea melanomului malign de tumorile benigne (alunite, negi). De asemenea, dermatoscopia permite diferentierea leziunilor pigmentare (nevi pigmentari) de cele nepigmentare, precum si descoperirea, la timp, a melanomului malign aflat in stadiul vindecabil.

Cutis Med este un cabinet de dermatologie care se adreseaza tuturor pacientilor ale caror probleme de piele necesita examen dermatoscopic, punand la dispozitie servicii medicale de cea mai inalta calitate.

Cutis Med detine aparatura de ultima generatie, necesara pentru realizarea dermatoscopiei.

Pentru programari la medicul dermatolog, va rugam sa contactati echipa Cutis Med.

Dr. AKRAM SALEM
 
Programare