ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Babes-Papanicolau, testul care iti poate salva viata

Babes-Papanicolau, testul care iti poate salva viata
Autor: PR Red Spot

Auzim des ca este important si ca trebuie facut o data pe an, dar cat de multe stim, de fapt, despre examenul Babes-Papanicolau? Este o investigatie ginecologica atat de eficienta incat sa ne poata salva viata? Aflam raspunsurile la aceste intrebari de la dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

 

“Principalul avantaj al testului Babes-Papanicolau este ca poate identifica foarte devreme infectii sau celule cervicale anormale, care se pot transforma in celule canceroase atunci cand nu sunt tratate. Sunt practic primele semne ale cancerului de col uterin. Si stim cu totii ca atunci cand vorbim despre cancer, cu cat mai repede inseamna cu atat mai bine, deoarece cresc sansele de a vindeca aceasta maladie. Acesta este si motivul pentru care noi, medicii ginecologi, le recomandam pacientelor sa faca acest test macar o data pe an, impreuna cu un consult de rutina, pentru a se asigura ca sunt bine”, explica dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Dar de la ce apare cancerul de col uterin si cum ne putem feri de el?

“Virusul HPV nu este doar una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala, cat si una dintre cele mai importante cauze ale cancerului de col uterin. De aceea, este foarte importanta protectia in timpul relatiilor intime, mai ales in cazul persoanelor care si-au schimbat partenerii. Totodata, femeile care si-au inceput activitatea sexuala inainte de 18 ani sunt mai predispuse la dezvoltarea acestui virus decat altele, asa ca e bine sa fie atente”, completeaza dr. Ciprian Pop-Began.

 

 

De cand incepem sa facem acest test?

“De regula, eu recomand ca primul examen Babes-Papanicolau sa fie facut dupa inceperea vietii sexuale. Daca acest lucru nu s-a intamplat pana la 20-21 de ani, sa spunem, el tot ar fi bine sa fie facut, chiar daca frecventa poate fi mai rara decat in cazul persoanelor active sexual. Procedura este usoara, nu dureaza mult si nu doare, asa ca trebuie sa se gandeasca nimeni la acesta investigatie ca la o sursa de disconfort, ci ca la o modalitate de a avea grija de sanatatea lor si, implicit, de a creste calitatea vietii”, sustine dr. Ciprian Pop-Began.

 

Cum ne pregatim pentru testul Babes-Papanicolau?

“In primul rand trebuie evitate spalaturile intravaginale intrucat pot modifica flora vaginala si implicit rezultatul testului, precum si utilizarea produselor intime – geluri, creme, medicamente etc. Pacienta nu trebuie sa fie in perioada menstruala, nici foarte aproape de menstruatie si nici sa nu aiba relatii intime cu cel putin 24 de ore inainte de test”, adauga dr. Ciprian Pop-Began.

 

Cum suna rezultatele, cum le interpretam?

“Oricare ar fi rezultatul, e bine sa nu ne panicam. Un rezultat anormal nu inseamna musai cancer. De regula, sunt probleme ale colului uterin ce trebuie tratate si care nu se dezvolta in cancer. Pentru a reusi acest lucru, insa, e important sa fie depistate devreme celulele problematice. Apoi, in functie de cum se raspunde la tratament, adaptam sau oprim tratamentul”, conchide dr. Ciprian Pop-Began.