ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Bucuresti

Complicatii legate de cordonul ombilical, conexiunea vitala intre mama si fat

Complicatii legate de cordonul ombilical, conexiunea vitala intre mama si fat
Autor: PR Red Spot

Cordonul ombilical reprezinta cea mai importanta legatura intre mama si fat. Este conexiunea bebelusului cu placenta si are ca rol principal transportul nutrientilor si oxigenului de la mama la bebelus. Avand o importanta vitala, orice complicatie legata de cordonul ombilical poate avea urmari severe pentru fat, asa ca medicul ginecolog care urmareste sarcina trebuie sa analizeze si parametrii care tin de acest aspect. Despre posibilele complicatii legate de cordonul ombilical am discutat cu dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

 

“Lucrul la care trebuie sa fim mereu atenti atunci cand vine vorba despre cordonul ombilical tine in primul rand de pozitia acestuia. In medie, acest cordon, pe care il numim si circulara, are 50-55 de centrimetri, adica e suficient de lung cat sa se poata infasura in jurul gatului celui mic. Se intampla frecvent, nu este obligatoriu sa devina o problema, insa trebuie monitorizat fluxul sangvin care trece prin cordon, sa ne asiguram ca nutrientii si oxigenul ajung la copil, precum si de cate ori este infasurat in jurul gatului, pentru ca poate deveni un impediment in nasterea naturala. In cazul in care cordonul trece de 2-3 ori in jurul gatului fatului, incercam sa evitam nasterea naturala, pentru a nu risca o sufocare in timpul travaliului, care poate pune in pericol viata bebelusului”, explica dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Uneori, din joaca celui mic cu circulara, se poate intampla ca de-a lungul cordonului ombilical sa apara noduri. E un caz la 100, potrivit statisticilor. “Acest lucru se intampla, de regula, atunci cand cordonul ombilical este mai lung decat in mod obisnuit, deci mai degraba in cazul baieteilor, sau in sarcinile cu gemeni identici, intrucat impart acelasi sac amniotic, iar circularele se pot incurca. Este important, insa, ca nodul sa ramana lejer, ca oxigenul sa circule fara probleme. Daca nodul se strange prea tare, se poate ajunge la decesul bebelusului. Pentru a putea evita astfel de situatii dramatice, exista sistemele de monitorizare fetala, care pot identifica problemele de acest fel, intrucat ritmul cardiac al bebelusului se schimba, asa ca putem interveni de indata ce avem semne ca bebelusul este in pericol”, adauga dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Mai rar, din cauza pozitiei bebelusului in uter, se poate ajunge la prolapsul de cordon ombilical, spun medicii. “Aceasta situatie apare atunci cand cordonul trece primul prin cervix dupa ce s-a rupt apa, adica inainte ca fatul sa treaca prin canalul nasterii. Asta inseamna ca bebelusul poate presa circulara in drumul sau prin vagin, iar presiunea poate reduce sau chiar taia fluxul de sange si oxigen de la mama spre fat. In acest caz, interventia trebuie facuta foarte rapid, pentru a nu pierde bebelusul. Este o complicatie mai putin frecventa, insa, afectand o pacienta din 300 sau poate chiar mai mult”, conchide dr. Tarek Abdou.