ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Bucuresti

Vine barza? Afla ce vitamine iti dau o mana de ajutor in sarcina!

Vine barza? Afla ce vitamine iti dau o mana de ajutor in sarcina!
Autor: PR Red Spot

Odata ce testul de sarcina iti da vestea cea mare, trebuie sa incepi deja sa iti adaptezi stilul de viata la noul statut. Asta inseamna mancare sanatoasa, bogata in nutrienti, hidratare corecta, activitate fizica usoara, mai putina cafea si, daca e cazul, sa renunti la tigari si alcool. De cele mai multe ori, insa, ai nevoie si de un ajutor suplimentar pentru a-ti tine sanatatea in parametri optimi in timpul sarcinii.

Ce se prescrie in astfel de situatii, ne explica dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

“Dupa ce confirmam ecografic sarcina si ne asiguram ca e pozitionata unde trebuie, le recomandam pacientelor un set de analize de baza, pentru a vedea care e starea generala de sanatate. In cazul in care acestea nu au luat din preconceptie un complex de vitamine, pe baza analizelor anterioare, ne uitam la nevoile organismului si alegem vitaminele si mineralele necesare pentru buna dezvoltare a bebelusului – vitamina D, vitamina B12, fier, calciu, magneziu”, spune dr. Tarek Abdou.

Cel mai important supliment din timpul sarcinii, care este obligatoriu pana la nastere, este acidul folic.

“Acidul folic face parte din familia vitaminei B (B9) si este foarte important in sarcina, mai ales in primele saptamani. Ajuta la formarea si regenerarea celulelor din organism si contribuie la dezvoltarea corecta a creierului si a maduvei spinarii fatului, prevenind astfel aparitia defectelor de tub neural. Totodata, administrarea acidului folic scade sansele de avort si de greutate mica la nastere, precum si cele de nastere prematura. Concentratiile administrate difera in functie de pacienta si de perioada sarcinii, dar nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica”, explica dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

Tot pentru prevenirea unor eventuale probleme ale fatului sunt recomandate si suplimentele de Omega 3.

“Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali in dieta femeii insarcinate deoarece contribuie la buna dezvoltare a creierului fatului si a retinei si previne depresia postnatala. Iar cum la noi in tara consumul de peste, fructe de mare si alge e foarte redus, e nevoie de o suplimentare a acestor cantitati, pentru beneficiile extraordinare”, completeaza dr. Tarek Abdou.

Totusi, suplimentele nu trebuie luate dupa ureche, ci doar la indicatia medicului.

“Chiar daca, in mod normal, face bine, chiar si o vitamina poate pune probleme sarcinii, daca e luata intr-o cantitate nepotrivita. De aceea, indicatiile medicului care urmareste sarcina trebuie respectate cu strictete, pentru a preveni eventuale situatii neplacute”, conchide dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.