ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Bucuresti

Cum ne pregatim de sarcina: luam sau nu ceva inainte?

Cum ne pregatim de sarcina: luam sau nu ceva inainte?
Autor: PR Red Spot

Pentru a avea o sarcina cat mai ferita de probleme, medicii recomanda ca femeile sa isi pregateasca organismul cu cateva luni inainte de conceptie. Sigur, nu exista o garantie ca totul va merge 100% struna, dar poti inlatura multe complicatii datorita unei conduite corecte. Despre pasii pe care ii avem de facut ne povesteste mai multe dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

“Primul lucru pe care il recomand pacientelor mele, atunci cand imi spun ca vor sa devina mame, este sa verificam starea generala de sanatate. Asta inseamna un set de analize de baza, pentru a ne asigura ca nu exista vreo anemie sau infectie pe undeva, o ecografie transvaginala, sa vedem cum se prezinta organele reproducatoare interne, precum si testele de secretie si examenul Babes-Papanicolau”, explica dr. Ciprian Pop-Began.

In functie de rezultatul analizelor, se va prescrie tratamentul necesar pentru a indrepta problemele depistate.

“Este foarte important ca viitoarea mamica sa nu aiba carente de vitamine, calciu sau minerale anterior conceptiei, intrucat anemiile se pot accentua foarte tare in timpul sarcinii, asa ca ii vom prescrie un complex de vitamine, minerale, fier si calciu, in functie de necesitatile acesteia. Atat in preconceptie, cat si in timpul sarcinii, este obligatorie administrarea de acid folic, care previne formarea defectelor de tub neural ale fatului”, adauga dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

Tot pentru prevenirea unor boli ale fatului sunt recomandate si suplimentele de Omega 3 sau aspirina.

“Acizii grasi din Omega 3 contribuie la dezvoltarea creierului fatului si la functionarea optima a sistemului nervos central. Iar cum alimentatia noastra nu este atat de bogata in produse care contin acesti acizi grasi esentiali, se poate prescrie un astfel de supliment. In ceea ce priveste aspenterul, acesta se administreaza de la caz la caz, pentru fluidizarea sangelui care ajunge la bebe”, conchide dr. Ciprian Pop-Began.

La fel de important ca toate aceste recomandari este sa ai un stil de viata sanatos atunci cand te pregatesti sa devii mama, adica o alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti de calitate si saraca in carbohidrati, sa te hidratezi bine, sa renunti la alcool si la tigari si sa faci putina miscare.