ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Diabet, Nutriție și Boli metabolice Diabet, Nutriție și Boli metabolice Bucuresti

Hipertensiunea arteriala, deloc de neglijat in sarcina

Hipertensiunea arteriala, deloc de neglijat in sarcina
Autor: PR Red Spot

Gravidele au nevoie de o ingrijire speciala pe tot parcursul sarcinii, indiferent de situatie. Grija trebuie sa fie si mai mare, insa, daca aceasta are anumite afectiuni anterioare conceptiei sau declansate odata cu obtinerea sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arteriala. Explicatiile ni le ofera dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

 

“Tensiunea prea mica (hipotensiunea) nu pune in pericol nici fatul, nici viitoarea mamica, chiar daca este neplacuta si poate produce ameteli. Tensiunea prea mare, insa, poate veni cu riscuri dintre cele mai serioase atat pentru viitoarea mama, cat si pentru fat. Unul din ele – scaderea fluxului sangvin la nivelul placentei, ceea ce inseamna reducerea cantitatilor de oxigen si nutrienti care ajung la fat, lucru ce poate incetini cresterea copilului, cauzand o greutate mica la nastere”, spune dr. Tarek Abdou.

 

Un alt risc al hipertensiunii arteriale in sarcina este preeclampsia. “Preeclampsia este o afectiune foarte grava, ce presupune o tensiune arteriala mare si prezenta de proteine in exces in urina, dupa a 20-a saptamana de sarcina. Complicatiile ei sunt dintre cele mai grave, putand duce pana la decesul fatului sau al mamei, deci nu trebuie lasata netratata sub absolut nicio forma”, completeaza dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Din cauza problemelor ce apar odata cu hipertensiunea, in unele cazuri nasterea are loc prematur. “Atunci cand tensiunea arteriala nu mai poate fi tinuta sub control si incep sa apara semne ale unei suferinte, fie a fatului, fie a pacientei, se poate recomanda ca nasterea sa aiba loc cu cateva saptamani inainte de termen, daca bebelusul este suficient de bine dezvoltat, pentru a evita alte complicatii mai grave. In acest caz, de cele mai multe ori se merge pe varianta operatiei de cezariana, intrucat un travaliu dificil poate agrava lucrurile”, adauga dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Nu te speria daca medicul care iti urmareste sarcina iti prescrie un tratament. Exista si medicamente sigure pentru fat si orice pas este facut in colaborare cu medicul cardiolog. “Tratamentul este indicat in momentul in care tensiunea pune probleme, pentru a minimiza riscul de accident vascular sau de infarct miocardic. Substanta aleasa si doza adecvata se stabilesc in functie de fiecare caz in parte. Important este si ca pacienta sa fie cuminte si sa urmeze intocmai tratamentul indicat, pentru ca totul sa decurga fara probleme”, conchide dr. Tarek Abdou.