ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Sarcina dupa endometrioza? Da, se poate!

Sarcina dupa endometrioza? Da, se poate!
Autor: PR Red Spot

Endometrioza este una din principalele cauze ale infertilitatii feminine. Este o problema ce afecteaza 10-15% dintre femei, in timpul anilor de reproducere, potrivit statisticilor, insa este destul de putin diagnosticata, pentru ca nu prezinta simptome si e greu de descoperit la controalele de rutina. Despre sansele acestor femei de a obtine o sarcina si a naste un copil, am discutat cu dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

 

“Endometrioza este o boala ce consta in dezvoltarea endometrului, adica a mucoasei care tapeteaza peretii interni ai uterului, in cu totul alta parte decat la locul potrivit, precum la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara sau intestin. Astfel, pentru ca nu se afla in interiorul uterului, aceasta nu poate fi eliminata la menstruatie, asa cum este normal, si se inflameaza, se poate rupe sau poate forma tesut cicatricial dureros, care provoaca dureri insuportabile. Este o afectiune cu destul de putine variante de tratament si cu sanse foarte mari de recidiva, intr-un timp scurt”, explica dr. Ciprian Pop-Began.

 

Tratamentul endometriozei se realizeaza chirurgical sau cu ajutorul medicamentelor.

“Calea adecvata de tratament o alegem in functie de varsta si profilul pacientei, dar si de obiectivul vizat. Pentru femeile care isi doresc doar sa scape de durerile pelvine acute, de exemplu, putem incepe cu un tratament medicamentos, pe baza de hormoni sau antiinflamatoare. Pentru pacientele care isi doresc sa devina mame, insa, putem merge pe varianta chirurgicala, pentru a pregati uterul pentru sarcina”, adauga dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Rata de succes a interventiei chirurgicale este destul de mare, spun medicii, dar nu si de lunga durata.

“Din pacate, endometrioza este o boala cu o rata de recurenta de 40%. Asta inseamna ca tesutul poate creste din nou unde nu trebuie, impiedicand fixarea unei sarcini. Este unul din motivele pentru care le recomandam pacientelor sa incerce sa obtina sarcina cat de repede, dupa operatie, sau chiar sa apeleze la metode de reproducere umana asistata, pentru a creste sansele de a obtine sarcina mult dorita inainte ca endometrioza sa reapara, pentru ca exista acest risc. Vestea buna este ca numeroase paciente reusesc, in cele din urma, sa ramana insarcinate si sa duca sarcina la termen”, conchide dr. Ciprian Pop-Began.