ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Bucuresti

Romania, locul 1 in Europa la incidenta cancerului de col uterin. Cum il diagnosticam din timp?

Romania, locul 1 in Europa la incidenta cancerului de col uterin. Cum il diagnosticam din timp?
Autor: PR Red Spot

Romania ocupa primul loc in Europa la incidenta cancerului de col uterin, cu 35 cazuri la 100.000 de femei. Cifra este de 3 ori mai mare decat media inregistrata la nivelul Uniunii Europene. Este o realitate infricosatoare, cu atat mai mult cu cat vorbim despre unul dintre putinele tipuri de cancer care poate fi diagnosticat rapid, dupa ce o simpla analiza anuala ne indica o problema. Despre semnele bolii si modalitatile prin care putem afla daca suntem sau nu predispuse la aceasta maladie, am discutat cu dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

 

Testul Babes-Papanicolau este primul care ne anunta daca ceva este sau nu in neregula cu aparatul reproducator. Un rezultat care indica leziuni celulare necesita tratament si investigatii suplimentare, tocmai pentru a preveni ca celulele respective sa se multiplice si sa se transforme in cancer cervical. Din acest motiv insistam noi, ca medici specialisti, ca orice femeie sa faca acest test macar o data pe an, odata inceputa viata sexuala, explica dr. Tarek Abdou.

 

Principala cauza a cancerului de col uterin este virusul HPV, una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala. Ca urmare, medicii recomanda folosirea prezervativului persoanelor care si-au schimbat partenerii, pentru a evita contractarea acestui virus.

In functie de tipul leziunii de pe col si de prezenta sau absenta acestui virus, putem recomanda si efectuarea unor analize suplimentare. Una dintre ele este colposcopia, o investigatie neinvaziva ce ne permite sa vedem, sub microscop, vulva, vaginul si colul uterin, pentru a observa eventuale modificari pe col sau pe canalul endocervical. Totodata, pe parcursul acestei proceduri se poate preleva si o bucata de tesut, daca este nevoie, pentru a o trimite la laborator pentru investigatii suplimentare, ceea ce ne ajuta la punerea unui diagnostic rapid, completeaza dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Si stim cu totii ca, atunci cand vine vorba de cancer, cu cat mai devreme inseamna cu atat mai bine.

O depistare timpurie a semnelor de cancer de col uterin inseamna automat mai multe variante de tratament si sanse mai mari de vindecare. Statisticile arata ca 9 din 10 cazuri de cancer pot fi prevenite prin screening. Este un procent mare si ar trebui sa ne convinga sa facem un efort minim, o data pe an, in acest scop, conchide dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Din pacate, insa, Romania ocupa loc fruntas in Europa si la mortalitatea cauzata de aceasta maladie, cu 14 decese inregistrate la 100.000 de femei. Numarul este de 4 ori mai mare decat media Uniunii Europene.