ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Bucuresti

Testele de ovulatie. La ce ne ajuta si cate tipuri exista.

Testele de ovulatie. La ce ne ajuta si cate tipuri exista.
Autor: PR Red Spot

Iti doresti sa ramai insarcinata? Vrei sa iti maresti sansele si sa scurtezi timpul de asteptare? Solutia e la indemana ta: testul de ovulatie. Practic, poti stii care este cea mai buna perioada pentru a face un copil. Ovulatia apare, in general, la 14 zile de la prima zi a ciclului mentrual si este o perioada cu probabilitate foarte mare de a obtine sarcina dorita. Pentru a identifica zilele cele mai fertile din perioada de ovulatie, femeile pot folosi mai multe metode. Cea mai simpla si cea mai usoara metoda este testul de ovulatie, test ce indica daca nivelul de hormon luteic (LH - agent chimic care determina eliberarea ovulului) este ridicat. Cu alte cuvinte, indica momentul in care femeia este la ovulatie.

 

            Atunci cand pacientele mele imi spun ca doresc sa ramana insarcinate si vor ca acest lucru sa se intample cat mai repede, primul pas pe care il facem este sa monitorizam ovulatia. Ca sa isi mareasca sansele si ca sa stie care sunt zilele cele mai fertile in care trebuie sa aiba contact sexual, le recomand sa faca un test de ovulatie. Testul se poate face acasa, iar acuratetea lui este una destul de mare. Totusi, cea mai fidela metoda ramane monitorizarea ecografica,  ne-a spus dr. Ciprian-Pop Began, medic primar obstetrica-ginecologie. 

           

Exista teste de urina si de saliva. Cele mai noi dintre ele sunt teste digitale care afiseaza un cerc gol, daca rezultatul este negativ si o fata vesela, daca rezultatul este pozitiv.

            Testele clasice de urina, cele tip banda, sunt asemanatoare testelor de sarcina si se utilizeaza fie prin introducerea lor intr-un recipient cu urina, fie prin folosirea jetului direct. Pentru un rezultat mai bun, este indicat sa se repete testul timp de 5 zile. Spre deosebire de cele de sarcina, acesta trebuie repetat la aceeasi ora, in fiecare zi.

            Testele de saliva sunt mai scumpe decat cele clasice, dar sunt mai practice pentru ca pot fi facute si in afara spatiului intim. Testarea se face prin folosirea unei picaturi de saliva pe una dintre lentile, urmand sa se observe modul in care aceasta se usuca.

           

Inovatia ne usureaza munca si de aceea incercam si noi se le usuram munca pacientelor noastre. Consider ca aceste teste de ovulatie sunt destul de fidele, dar atunci cand aspectele medicale o cer, se impune o monitorizare ecografica, caci putem determina cu o acuratete si mai mare care este momentul potrivit, completeaza dr. Ciprian Pop-Began. 

 

            In general, teste de ovulatie nu sunt foarte costisitoare, pretul lor fiind undeva intre 10 si 30 de lei, daca ne referim la testele clasice, de urina. Pot fi gasite in mai toate farmaciile, iar utilizarea lor nu pune foarte mari probleme. In ceea ce priveste teste de saliva, ele sunt ceva mai scumpe, intre 150 si 200 lei.