ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Chisturile ovariene – inofensive sau periculoase?

Chisturile ovariene – inofensive sau periculoase?
Autor: PR Red Spot

Tot mai frecvente la femeile de toate varstele, chisturile ovariene sunt in general inofensive. Totusi, atunci cand cresc mult in volum, pot veni cu dureri, crestere in greutate, dereglari ale ciclului menstrual si modificari ale pilozitatii corporale. Cum depistam si cum tratam chisturile ovariene, ne explica dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

 

Chistul ovarian arata ca un sac rotund, cu pereti subtiri si este plin cu lichid limpede. Potrivit statisticilor, majoritatea femeilor au cel putin un chist ovarian in timpul vietii. De cele mai multe ori, acestea sunt de mici dimensiuni si nu pun probleme, ba chiar dispar fara a urma un tratament, explica dr. Ciprian Pop-Began.

 

Atunci cand chistul ovarian creste in volum, insa, pot aparea si probleme. Chisturile mai mari vin, de regula, cu dureri pelvine, acesta fiind si motivul pentru care pacientele ajung la cabinetul ginecologic. Deseori, durerile sunt insotite de urinari frecvente, modificari ale ciclului menstrual, cresteri in greutate sau dureri in timpul actului sexual. De obicei le descoperim in urma unei examinari de rutina si a unei ecografii transvaginale. In cazul in care chistul s-a rasucit ori s-a rupt, pot aparea si simptome severe, precum varsaturi, stare de lesin sau sangerari vaginale, completeaza dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Exista doua tipuri de chisturi: cele functionale, care apar ca urmare a functionarii normale a ovarului, formandu-se ca parte a ciclului menstrual, si cele patologice, care pot fi benigne sau maligne. Desi nu se stie cauza exacta pentru care apar chisturile ovariene, se pare ca exista totusi o legatura intre ele si modificarile hormonale, fumat, consumul de alcool sau sarcina obtinuta timpuriu.

 

Tratamentul care se prescrie pentru chisturile ovariene depinde de varsta pacientei, de tipul chistului, de dimensiunile acestuia, precum si de simptomele prezente. In cazul chisturilor care nu pun probleme, se pot recomanda contraceptivele orale, care pun ovarul in repaos. In cazul chisturilor de dimensiuni mai mari, despre care nu se stie daca sunt maligne sau benigne, se poate recomanda inlaturarea chirurgicala a acestora si analizarea lor la microscop. Interventia chirurgicala se poate efectua fie laparoscopic, fie deschis, in ambele cazuri fiind nevoie de anestezie generala, conchide dr. Ciprian Pop-Began.

 

Riscuri mari, cand vine vorba despre chisturile ovariene, sunt doar atunci cand se dovedeste ca este vorba despre o formatiune maligna. Cancerul ovarian este al saptelea cel mai frecvent tip de cancer, la nivel mondial, cu o rata de supravietuire destul de mica. Una din explicatii vine din faptul ca este depistat, de regula, in faza avansate, iar variantele de tratament disponibile sunt mai putine.