ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ecografie Ecografie Bucuresti

Sarcina dupa endometrioza? Greu, dar nu imposibil!

Sarcina dupa endometrioza? Greu, dar nu imposibil!
Autor: PR Red Spot

Este putin cunoscuta si diagnosticata in lume, si totusi endometrioza reprezinta una din principalele cauze de infertilitate feminina. Aceasta boala afecteaza intre 10% si 15% dintre femei, la varsta reproductiva.

 

Potrivit statisticilor, 4 din 10 paciente cu endometrioza sunt infertile. Cum poti reusi ele sa obtina sarcina mult dorita, am discutat cu dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

Din pacate, endometrioza este o boala care nu se descopera usor, la controalele de rutina. De ce? Aceasta boala consta in dezvoltarea endometrului, adica a mucoasei care tapeteaza peretii interni ai uterului, in cu totul alta parte decat la locul normal, precum la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara sau chiar intestin si nu se observa usor. Nefiind in interiorul uterului, aceasta mucoasa nu poate fi eliminata la menstruatie, asa cum este normal, si se inflameaza, se poate rupe sau poate forma tesut cicatricial dureros, care provoaca durere si disconfort, explica dr. Tarek Abdou.

 

De cele mai multe ori, femeile care sufera de endometrioza au dureri menstruale insuportabile, acesta fiind unul din motivele pentru care se incep investigatii mai amanuntite.

Daca ne uitam la statistici, endometrioza afecteaza, in principal, femeile cu varste cuprinse intre 24 si 40 de ani, care au cicluri menstruale mai lungi de 7 zile, care au avut prima menstruatie inainte de 12 ani sau care au anumite anomalii congenitale ale uterului, ce obstructioneaza fluxul menstrual. In ceea ce priveste cauzele din spatele aparitiei acestei boli, acestea sunt inca o nebuloasa. Totusi, factorii genetici, sistemul imunitar scazut si nivelul crescut de hormoni par sa joace un rol important, completeaza dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Odata diagnosticata endometrioza, tratamentul poate fi de doua feluri: medicamentos, pentru ameliorarea durerilor menstruale, sau chirurgical, pentru restabilirea fertilitatii. Pentru pacientele care isi doresc sa devina mame, varianta cea mai eficienta este pregatirea uterului pentru sarcina, prin eliminarea tesutului endometrial din zonele in care nu are ce sa caute. De regula, este o interventie realizata pe cale laparoscopica, deci minim invaziva. Rata de succes a interventiei este foarte mare, insa nu si de durata. De aceea, le sfatuiesc pe pacientele care isi doresc un copil sa incerce sa ramana insarcinate cat mai repede posibil dupa rezolvarea endometriozei, pentru ca tesutul sa nu apuce sa se refaca, adauga dr. Tarek Abdou.  

 

Statisticile arata ca endometrioza are o rata de recurenta de 40%. Iar odata reaparute semnele bolii, acestea pot impiedica sarcina sa se instaleze. De accea, in cazul pacientelor cu varste apropiate de 40 de ani, deci aflate pe final de viata reproductiva, se pot recomanda chiar metodele de reproducere umana asistata pentru a grabi instalarea sarcinii.