ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Bucuresti

Histerectomia laparoscopica – riscuri si avantaje

Histerectomia laparoscopica – riscuri si avantaje
Autor: PR Red Spot

Histerectomia laparoscopica este o procedura medicala minim invaziva prin care se indeparteaza uterul, in cazul in care femeia sufera de o afectiune care nu poate fi tratata medicamentos. Cel mai mare avantaj al acestei proceduri e reprezentat de faptul ca pacienta se recupereaza foarte rapid dupa interventie. Dupa histerectomia laparoscopica, femeia se poate ridica din pat in prima zi si uneori chiar in aceeasi zi in care s-a facut interventia.

 

In timpul operatiei, chirurgul face o incizie mica in ombilic (buric), prin care introduce laparoscopul, un tub optic de care e atasata o camera video. Se mai fac doua sau trei incizii mici la nivelul abdomenului inferior, prin care sunt introduse instrumentele medicale cu care se efectueaza propriu-zis operatia de indepartare a uterului.

 

"Diferenta dintre o histerectomie laparoscopica si una clasica e data si de dimensiunile inciziilor. Astfel, daca in cea laparoscopica inciziile sunt mai mici de 1 cm, in cazul operatiei clasice taietura poate ajunge chiar si la 10 cm. De asemenea, dupa o histerectomie laparoscopica pacienta ramane in spital cel mult doua zile, daca nu exista complicatii, pe cand dupa interventia clasica spitalizarea poate dura si o saptamana. Aceeasi diferenta se inregistreaza si la perioada de recuperare dupa operatie, 1-2 saptamani in cazul procedurii laparoscopice, fata de 4-6 saptamani pentru o interventie clasica. Si durerea postoperatorie este semnificativ mai mare in cazul unei operatii clasice.", sustine dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Metroragiile sau fibroamele uterine pot fi operate prin varianta laparoscopica, insa nu mereu. Daca uterul este mai mare decat o sarcina de 4 luni sau pacienta a mai trecut prin interventii chirurgicale la nivelul abdomenului inferior, medicul poate lua decizia sa intervina in maniera clasica.

 

„Pentru organismul pacientei interventia laparoscopica este cea mai recomandata, daca afectiunea se preteaza la acest tip de operatie. Desi se realizeaza tot sub anestezie generala, recuperarea este mai usoara si mai rapida. Dupa aproximativ doua saptamani in care exista restrictii in ceea ce priveste efortul, femeia poate reveni la activitatile sale obisnuite”, a declarat dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Specialistii spun ca histerectomia laparoscopica poate fi totala, cand se indeparteaza si colul uterin, pe langa uter, sau histerectomie subtotala, cand medicul decide ca poate fi pastrat colul. Inclusiv indepartarea ovarelor, daca se impune, se poate face laparoscopic. Postoperator, riscurile de aparitie a hemoragiei sau a unor infectii sunt mai mici daca interventia este laparoscopica.

 

sursa foto: anioncare.ro