ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Ultima luna de sarcina. Fatul nu mai ia in greutate. Ce putem face?

Ultima luna de sarcina. Fatul nu mai ia in greutate. Ce putem face?
Autor: PR Red Spot

Inca putin si devii mamica. Ai ajuns in a noua luna de sarcina si deja numeri zilele pana iti vei vedea bebelusul. Se intampla multe in aceasta luna, atat cu viitoarea mama, cat si cu fatul.

 

”In mod normal, cu exceptia plamanilor, toate organele fatului sunt formate si functionale in aceasta perioada. Pentru bebelus, luna a noua de sarcina este dedicata cresterii in greutate si maturarii plamanilor. Pentru ca incepe sa nu mai aiba loc, nu se mai misca atat de mult, dar continua sa loveasca puternic”, spune dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

 

Exista insa si cazuri in care fatul nu mai ia in greutate in al treilea trimestru de sarcina, asa cum ar fi normal. Aici poate fi vorba de mai multe cauze. De cele mai multe ori este vorba despre o placenta insuficient dezvoltata, care nu reuseste sa faca fata cererilor fatului. Dezvoltarea placentei poate fi influentata de factori externi, cum ar fi fumatul, consumul exagerat de alcool sau dependenta de droguri, deci situatii pe care mama le poate controla sau le poate evita. Pe de alta parte, anumite probleme de sanatate ale mamei, cum ar fi anemia sau trombofilia, pot sa influenteze dezvoltarea placentei, deci implicit a copilului.

 

”Probleme in dezvoltarea copilului mai apar si atunci cand mama are insuficienta renala, fenilcetonurie sau ia, in timpul sarcinii, rubeola, cytomegalovirus, Toxoplasma gondii sau face sifilis. Totusi, cele mai des intalnite cauze pentru intarzierea in crestere a fatului sunt anomaliile cromozomiale”, a adaugat dr. Tarek Abdou. Alte cauze ar mai fi: insuficiente placentara, scaderea presiunii in arterele uterine, diabetul gestational, hipertensiunea arteriala sau o alimentatie precara in timpul sarcinii.

 

Mama trebuie sa evite factorii de risc

 

Greutatea fatului in timpul sarcinii se stabileste in urma unor investigatii, astfel ca, de cele mai multe ori, se pot lua masuri pentru ca sarcina sa revina pe un curs normal. Mama poate evita factorii de risc, fumat, consum de alcool sau droguri. Tratamentele pentru alte tipuri de probleme trebuie stabilite de o echipa multidisciplinara, care sa urmareasca atat sanatatea mamei, cat si pe cea a copilului. In acelasi timp, trebuie stiut faptul ca o mama mica de statura si cu o greutate sub 45 de kilograme inainte de sarcina are sanse mari sa nasca un copil cu o greutate mica.

 

Riscul ca bebelusul sa se nasca cu o greutate mica sau prematur creste cu 25% in cazul mamelor care nu evita factorii de risc in timpul sarcinii. In medie, copilul are la nastere aproximativ 51 de centimetri si cantareste in jur de 3,4 kilograme. Medicii spun insa ca orice greutate cuprinsa intre 2,5 kilograme si 3,8 kilograme este considerata sanatoasa.