De ce unii dintre pacienții COVID-19 dezvoltă cheaguri de sânge amenințătoare de viață

©

Autor:

De ce unii dintre pacienții COVID-19 dezvoltă cheaguri de sânge amenințătoare de viață
Oamenii de știință au aflat de ce unii pacienți COVID-19 pot dezvolta cheaguri de sânge amenințătoare de viață, ceea ce ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente țintite care să prevină acest fenomen.
Studiile anterioare au stabilit că una dintre cauzele semnificative ale decesului pacienților care suferă de COVID-19 este reprezentată de coagularea excesivă a sângelui. Pentru a înțelege de ce se produce acest fenomen fiziopatologic, cercetători au analizat mostre de sânge ale pacienților COVID-19 internați în Unitatea de Terapie Intensivă a Spitalului Beaumont din Dublin.

Aceștia au descoperit că echilibrul dintre Factorul von Willebrand (FvW), o moleculă care determină coagularea sângelui și regulatorul acesteia, numit ADAMTS13, este sever perturbat la pacienții cu forme severe de COVID-19. În comparație cu grupurile de control, sângele pacienților COVID-19 a prezentat niveluri mai mari ale moleculelor pro-coagulante FvW și niveluri mai scăzute ale ADAMTS13, care se opune coagulării.

Acest studiu oferă explicații asupra mecanismelor prin care se dezvoltă cheaguri de sânge amenințătoare de viață la pacienții COVID-19, ceea ce facilitează dezvoltarea ulterioară a unor tratamente eficiente. Deși este nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă ajustarea nivelurilor FvW și ADAMTS13 ar putea reprezenta o intervenție terapeutică de succes, este important ca oamenii de știință să continue dezvoltarea de noi tratamente pentru pacienții COVID-19. Vaccinurile COVID-19 vor continua să fie indisponibile pentru multe persoane la nivel global, astfel este esențial ca aceștia, dar și cei care dezvoltă infecția deși au fost vaccinați, să primească tratamente eficiente.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-06-2021 | creare: 23-06-2021 | Vizite: 345
Bibliografie
Why some COVID-19 patients develop life-threatening clots – ScienceDaily, Link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210615132119.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum