Deconspirare: sapte mari `mituri medicale`

Data publicării: 21-12-2007

     Cititul in lumina slaba nu va strica ochii, nu aveti nevoie de opt pahare de apa pentru a va mentine sanatosi, iar raderea repetata a parului de pe picioare nu determina o crestere mai rapida a firelor.
    Aceste teorii – noteaza Reuters – figureaza pe lista celor sapte „mituri medicale”, publicata vineri in British Medical Journal.
    Lista este bazata pe cercetarile efectuate de doi oameni de stiinta americani care au ales sapte credinte comune, pentru a le testa veridicitatea.
    In pofida faptului ca nu putini sunt cei care recomanda consumarea a cel putin opt pahare de apa pe zi, cei doi cercetatori – Aaron Carroll din cadrul Institutului Regenstrief si Rachel Vreeman de la University School of Medicine – au precizat ca nu exista nici un argument stiintific in acest sens.
    Celelalte sapte mituri sunt:
    * Cititul in lumina slaba strica ochii – Majoritatea expertilor in probleme de vedere sugereaza ca o astfel de activitate nu poate produce daune permanente. In schimb, ea il poate face pe cititor sa mijeasca ochii si sa clipeasca mai des.
    * Barbieritul face parul sa creasca mai repede si mai aspru – Raderea parului nu are nici un efect asupra densitatii sau a rapiditatii cu care creste inapoi, spun studiile. Ea elimina insa partea mai fina din varful firelor de par nerase, dand impresia asperitatii.
    * Carnea de curcan are efect de somnifer – Acest tip de carne contine un aminoacid numit triptofan care are un rol important in somn si controlul dispozitiei. Curcanul nu contine insa o cantitate mai mare din acest aminoacid decat puiul sau vita.    
    * Folosim doar 10% din capacitatea creierului – Acest mit si-a facut aparitia in anul 1907, insa studiile moderne au demonstrat ca nicio parte a creierului nu ramane vreodata complet inactiva.
    * Parul si unghiile continua sa creasca dupa moarte – Aceasta idee isi are probabil sursa in povestile cu vampiri si fantome. Cercetatorii spun ca, dupa moarte, pielea se usuca si se retrage, dand impresia unor unghii si fire de par mai lungi.
    * Telefoanele mobile sunt periculoase in spitale – In pofida acestei ingrijorari larg raspandite, studiile au demonstrat interferente minime cu echipamentul medical.
21-12-2007, Vizualizari 693
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.