Deficitul de somn este asociat cu un risc crescut de criză în BPOC

©

Autor:

Deficitul de somn este asociat cu un risc crescut de criză în BPOC
Conform unui nou studiu, deficitul de somn poate fi asociat cu o creștere a riscului de apariție a unui puseu în boală la persoanele cu bronhopneumonie cronică obstructivă (BPOC), o afecțiune pulmonară incurabilă și progresivă ce afectează aproximativ 16 milioane de persoane din Statele Unite ale Americii.
Conform cercetătorilor, crizele de BPOC, ce reprezintă exacerbări ale afecțiunii, pot avea durate lungi, de până la câteva săptămâni, și sunt declanșate de o serie de factori imunologici și de mediu, prin care și slăbirea imunității cauzată de deficitul de somn.

Autorii afirmă că persoanele care suferă de BPOC prezintă frecvent tulburări de somn cauzate de incapacitatea de a respira în mod fiziologic, însă majoritatea studiilor anterioare axate pe această afecțiune s-au concentrat pe lipsa somnului ca urmare a tulburării, și mai puțin pe felurile în care aceasta poate determina apariția unor episoade de exacerbare a bolii. Specialiștii apreciază faptul că studii are potențialul de a umple numeroase goluri în ansamblul de cunoștințe pe care le avem asupra acestei afecțiuni.

Studiul a fost realizat prin urmărirea a 1.647 de persoane diagnosticate cu BPOC care au fost înscrise la Subpopulations and Intermediate Outcome Measures in COPD Study, o cercetare americană în care s-au tratat subiecte precum categoriile de BPOC. rezultatele tratamentelor potențiale și biomarkerii întâlniți în această boală. Analiza persoanelor incluse în acest studiu a fost realizată pe o perioadă de trei ani, timp în care cercetătorii au contorizat numărul crizelor de exacerbare a BPOC, comparând ulterior aceste date cu somnul pacienților, evaluat atât prin auto-raportare, cât și prin măsurători precum durata sa, frecvența tulburărilor sau ora de adormire.

Rezultatele studiului au arătat că o calitate scăzută a somnului a fost asociată cu un număr crescut de exacerbări a BPOC, datele arătând că pacienții care au prezentat deficite de somn au înregistrat un risc cu 25% mai mare de apariție a unei astfel de crize decât persoanele care nu au avut tulburări de somn. În plus, cu cât somnul era mai turbulent și calitatea sa scădea, cu atât rata creștea, ajungând, în cel mai rău caz, la o creștere cu 95% a riscului de crize de BPOC.

De menționat este și o limitare a studiului, anume faptul că majoritatea pacienților care au fost incluși au fost americani de culoare. Cu toate acestea, autorii afirmă că cercetarea are caracter universal pentru toate persoanele, indiferent de rasă sau etnie, întrucât această asociere dintre somn și BPOC este cunoscută anterior.

sursa: Science Daily
foto: National Heart, Lung, and Blood Institute

Data actualizare: 18-06-2023 | creare: 08-06-2022 | Vizite: 588
Bibliografie
Poor sleep linked to increased risk of COPD flare-ups, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220606134411.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele sistemului imunitar îmbătrânesc prematur în BPOC
  • Eficientizarea somnului la persoanele cu boală pulmonară obstructivă comună
  • Alimentația sănătoasă ar putea avea un rol esențial în reducerea riscului de boala pulmonară obstructivă cronică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum