Degustările prea timpurii (primele luni de viață) duc la o diversificare precoce și creșterea riscului de întrerupere a alăptării la sân

©

Autor:

Degustările prea timpurii (primele luni de viață) duc la o diversificare precoce și creșterea riscului de întrerupere a alăptării la sân
Un studiu realizat de Universitatea din Uppsala și Universitatea Sophiahemmet, în care au participat mamele a 1.251 de bebeluși din Suedia, a arătat că oferirea de timpuriu de alimente bebelușilor pentru a le gusta va permite acestora să mănânce cantități din ce în ce mai mari în defavoarea alăptării la sân.

Studiul arată că în Suedia aproape jumătate dintre bebeluși au primit degustări la vârsta de patru luni. Când mamele au răspuns la întrebări despre alimentația copilului în primul an de viață completând chestionare, a reieșit că în jur de jumătate dintre copiii din studiu, 48 %, au primit degustări chiar din luna a patra. Cu cât bebelușii au început mai devreme cu degustări mici, cu atât au mâncat mai devreme cantități mai mari de alimente solide. Acest lucru a dus la o încetare mai devreme a alăptării și la o durată mai scurtă de alăptare pentru acești copii.

"Cercetările existente nu susțin ideea că introducerea degustărilor timpurii are beneficii pentru sănătatea copilului sau a mamei", spune Eva-Lotta Funkquist, lector senior și unul dintre cercetătorii din spatele studiului. "Pe de altă parte, știm că alăptarea are multe beneficii pentru ambele părți. De exemplu, copilul este protejat împotriva infecțiilor în timpul alăptării, iar atât mama cât și copilul au un risc redus de boli cardiovasculare."

Începând din 2011, Agenția Suedeză pentru Alimentație a sfătuit părinții să introducă degustări mici pentru bebeluși din vârsta de patru luni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dimpotrivă, recomandă alăptarea exclusivă pentru șase luni și continuarea alăptării pentru cel puțin doi ani sau mai mult. Aceste recomandări se aplică tuturor țărilor din lume, inclusiv Suediei, un motiv fiind că alăptarea a fost confirmată științific a avea impact major pozitiv asupra sănătății femeilor și copiilor. Laptele matern conține substanțe care protejează copilul de infecții precum pneumonia și infecțiile tractului urinar pe parcursul alăptării. Laptele matern reduce și riscul ca copilul să fie afectat de boala cardiovasculară, obezitatea și diabetul mai târziu în viață.
Femeile care alăptează au un risc mai mic de a fi afectate de boli cardiovasculare, cancer ovarian, cancer la sân și diabetul de tip 2.

Studiile anterioare au arătat că aproape toate femeile spun că vor să alăpteze copilul lor. Sfaturi contradictorii de la OMS și Agenția Suedeză pentru Alimentație, precum și recomandări neîntemeiate, precum degustări mici, fac mai dificil pentru mamele care vor să alăpteze să găsească sprijin pentru a o face, iar doar 10% dintre copiii din Suedia sunt alăptați exclusiv timp de șase luni.

Data actualizare: 20-01-2023 | creare: 20-01-2023 | Vizite: 283
Bibliografie
Uppsala University
Stern, J., et al. (2023) The association between early introduction of tiny tastings of solid foods and duration of breastfeeding.
International Breastfeeding Journal.
https://internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13006-023-00544-6
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum