Demersuri pentru inceperea constructiei Spitalului Regional de Urgenta

Data publicării: 31-01-2009

Responsabilii din domeniul sanitar si politicienii prezenti, sambata, la masa rotunda cu tema "Viitorul sistemului sanitar al judetului Mures", si-au exprimat dorinta de relua demersurile pentru finantarea de catre Ministerul Sanatatii a viitorului Spital Regional de Urgenta.
"Toata lumea a fost de parere ca trebuie sa facem o strategie de lunga durata pentru dezvoltarea sistemului sanitar si a serviciilor sanitare din judet. Trebuie continuata modernizarea spitalelor si asigurarea de servicii bolnavilor, la toate standardele europene. De asemenea, avem nevoie de un spital regional si ne vom lupta pentru construirea acestui spital pentru care avem gata un studiu de fezabilitate si urma sa licitam proiectarea impreuna cu executia", a declarat presedintele Consiliului Judetean Mures, Edita Emoke Lokodi.
Ea a aratat ca licitatia respectiva a esuat, intrucat ofertele au fost cu mult peste posibilitatile financiare ale Ministerului Sanatatii, insa trebuie reluate demersurile.
Lokodi considera ca bugetul de stat este, deocamdata, singura sursa viabila, intrucat fondurile europene nu finanteaza construirea spitalelor regionale.
"Ne vom duce la Bucuresti pentru ca judetul Mures doreste sa isi pastreze acest brand de "Judet al Sanatatii". Suntem singurul judet care are un sistem atat de dezvoltat in Regiunea Centru si ne vom lupta sa intram printre primele judete care vor fi finantate anul acesta", a subliniat presedintele CJ.
La randul sau, deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat ca au fost prevazute opt spitale regionale, insa ulterior numarul acestora s-a redus la patru, iar in competitie, alaturi de Targu Mures, au intrat orasele Brasov si Sibiu.
"Evident, este vorba si despre bani. Sa nu uitam ca suntem intr-o criza economica si este vorba despre un spital in valoare de circa 130-140 de milioane de euro", a subliniat Borbely.
Viceprimarul din Targu Mures, Sandor Csegzi, a aratat insa ca Primaria nu s-a opus niciodata construirii acestui spital regional, dar ca nu este de acord cu modul de intocmire a studiului de fezabilitate.
"Cred ca studiul de impact al acestui proiect nu a fost facut cu cateva cifre reale. Numarul de locuri de parcare, de exemplu, care se propune, nici astazi nu ar face fata acestei cerinte. Credem ca aceste lucruri trebuie rezolvate. Trebuie sa se reevalueze situatia, sa se reformuleze obiectivele si atunci vom avea un rezultat. Noi credem ca proiectul are o serie de lipsuri care trebuie remediate. Deocamdata nu ne regasim in acest proiect", a spus viceprimarul.
Sursa: Agerpres, 31-01-2009, Vizualizari 434
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.