Depistarea precoce a complicațiilor sarcinii, prin studiul lichidului uterin

©

Autor:

Depistarea precoce a complicațiilor sarcinii, prin studiul lichidului uterin
Cercetătorii au găsit o modalitate de a studia lichidul uterin în laborator, evitând astfel procedurile invazive în timpul sarcinii, dezvoltând în același timp un model potențial de utilizare a medicamentelor de precizie care ar putea îmbunătăți rezultatele sarcinii.
O sarcină mai sigură reprezintă unul dintre obiectivele principale ale științei moderne. În timp ce sarcina este mai bine înțeleasă astăzi decât oricând, cu îmbunătățiri tehnologice care ajută la scăderea riscului de rezultate negative, cercetătorii încă nu cunosc suficiente despre o parte vitală a procesului sarcinii: lichidul uterin. Secretat de glandele uterului în timpul sarcinii, se crede că lichidul uterin joacă un rol important în susținerea unui embrion în curs de dezvoltare prin trimiterea de informații din uter către embrion, împreună cu o serie de alte funcții speculate. Studierea acestui lichid la femei prezintă însă nenumărate dileme, având în vedere că studiile ar putea necesita monitorizare invazivă sau experimentare în timpul unei sarcini active.

Într-un nou studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii de la Universitatea din Missouri au găsit o modalitate de a studia lichidul uterin în laborator, evitând astfel procedurile invazive în timpul sarcinii. În același timp, modalitatea descrisă poate contribui la îmbunătățirea rezultatelor sarcinii. „Folosind organoizi derivați din celule stem, am reușit să izolăm un analog cu lichidul uterin în laborator”, a spus Constantine Simintiras, cercetător postdoctoral în cadrul Colegiului de Agricultură, Alimentație și Resurse Naturale a Universității din Missouri.

Folosirea organoizilor ca model nu numai că evită problemele potențiale legate de extragerea probelor în timpul sarcinii, dar, de asemenea, deschide calea unei abordări medicale de precizie pentru menținerea unei sarcini sănătoase. Speranța este că, obținând celule stem de la viitoarele mame, chiar înainte de a concepe, cercetătorii ar putea studia compoziția lichidului uterin pentru a determina dacă există probleme. De exemplu, un deficit al unei „coenzime” considerată crucială pentru metabolism, a fost legat de malformații congenitale și avort spontan.

„Știm că compoziția fluidului uterin este extrem de importantă, așa că trebuie să înțelegem cum este reglementată această compoziție”, a spus Simintiras. „La femei este probabil influențat de hormoni, dar există și alți factori care o pot influența? Acest model de studiu de laborator ne oferă un mijloc de a aborda astfel de întrebări și, în viitor, acest lucru ne-ar putea ajuta să detectăm și să corectăm problemele cu lichidul uterin înainte de apariția unor complicații".

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 295
Bibliografie
Breakthrough could lead to early detection of pregnancy complications, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210512164006.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!