Depozitarea substanțelor chimice în garajul de lângă casă crește riscul de scleroză laterală amiotrofică

©

Autor:

Depozitarea substanțelor chimice în garajul de lângă casă crește riscul de scleroză laterală amiotrofică
Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Michigan evidențiază riscul crescut de a dezvolta scleroză laterală amiotrofică (SLA) asociată cu depozitarea substanțelor chimice în garajele atașate locuințelor. Această descoperire se înscrie în contextul mai larg al cercetărilor care au legat expunerea la toxinele de mediu, cum ar fi pesticidele și compușii organici volatili, de dezvoltarea SLA.
Cercetarea a identificat „expozomul SLA” - acumularea expunerilor pe parcursul vieții la diverse substanțe toxice - ca fiind un factor de risc semnificativ. Studiul, publicat în jurnalul Amyotrophic Lateral Sclerosis and Frontotemporal Degeneration, a utilizat un sondaj efectuat pe peste 600 de participanți, atât cu SLA cât și fără, pentru a evalua expunerile din mediul rezidențial. Analiza statistică a arătat că depozitarea substanțelor chimice volatile, inclusiv benzina și echipamentele pe bază de benzină, produsele pentru îngrijirea gazonului, pesticidele, vopselele și materialele pentru prelucrarea lemnului, a fost semnificativ asociată cu un risc crescut de SLA.

Interesant, depozitarea substanțelor chimice în garaje detașate nu a arătat o asociere la fel de puternică cu riscul, sugerând că fluxul de aer și poluanții aerului din garajele atașate către spațiul de locuit ar putea explica aceste descoperiri. Conform lui Stuart Batterman, unul dintre autorii studiului, noile coduri de construcție abordează această problemă prin specificarea măsurilor pentru reducerea sau eliminarea acestor fluxuri de aer.

Cercetările anterioare ale echipei au descoperit concentrații mai mari de pesticide în sângele persoanelor cu SLA comparativ cu cei fără această condiție și au legat pesticidele organoclorurate și bifenilii policlorurați de o supraviețuire redusă în cazul SLA. Aceste descoperiri subliniază necesitatea cercetărilor suplimentare pentru a înțelege mai bine modul în care aceste expuneri contribuie la riscul de SLA și deschid calea pentru dezvoltarea de strategii de prevenție și tratament bazate pe modificări comportamentale și reglementări ameliorate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 138
Bibliografie
Chemicals stored in home garages linked to ALS risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240411130130.htm

Image by Davide Baraldi on Pexels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: