Depresia taților a fost asociată cu un risc mai mare de depresie la copiii acestora

©

Autor:

Depresia taților a fost asociată cu un risc mai mare de depresie la copiii acestora
Într-un studiu recent publicat în jurnalul JAMA Network Open, cercetătorii au efectuat o investigație cuprinzătoare asupra relației dintre depresia la tați și riscul ulterior de depresie la copiii lor. Studiul a implicat o revizuire sistematică la scară largă și o meta-analiză a studiilor observaționale, cu scopul de a face lumină în privința potențialei transmiteri intergeneraționale a problemelor de sănătate mintală.
Cercetătorii au colectat date din diferite baze de date electronice, rezultând un set de date final de 16 studii care cuprind un total de 7.153.723 de perechi tată-copil. Studiile s-au întins între anii 2002 și 2021 și au folosit o serie de modele de studii observaționale. Calitatea studiilor a fost evaluată folosind criterii stabilite.

Rezultatele meta-analizei au demonstrat o asociere semnificativă între depresia la tați și un risc crescut de depresie la copiii lor. Analiza a arătat că copiii expuși la depresie paternă se confruntă cu un risc cu 42% mai mare de a experimenta ei înșiși depresie în comparație cu copiii fără o astfel de expunere. Această asociere a fost observată în mod constant în diferite tipuri de diagnostice (clinice versus autodiagnosticate) și durate de expunere (pe viață, postpartum, copilărie timpurie).

Descoperirile studiului au subliniat importanța abordării problemelor de sănătate mintală la ambii părinți, deoarece acestea pot avea impact nu numai asupra bunăstării individului, ci și asupra sănătății mintale a copiilor lor. Cercetătorii au sugerat că intervențiile care vizează sănătatea mintală a familiei ar putea avea beneficii mai largi în reducerea efectelor adverse asupra sănătății mintale și dezvoltării cognitive a copiilor.

În general, studiul a evidențiat semnificația asocierii dintre depresia paternă și riscul de depresie al descendenților, subliniind necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a explora mecanismele care stau la baza și a dezvolta intervenții eficiente centrate pe familie. De asemenea, cercetarea a atras atenția asupra lipsei de atenție acordată impactului sănătății mintale paterne asupra bunăstării copiilor în comparație cu sănătatea mintală a mamei și a încurajat o abordare mai cuprinzătoare a acestor probleme.

sursa: News Medical
foto: Prostock-studio/Shutterstock.com

Data actualizare: 23-08-2023 | creare: 23-08-2023 | Vizite: 221
Bibliografie
Is paternal depression associated with subsequent offspring depression?, link: https://www.news-medical.net/news/20230822/Is-paternal-depression-associated-with-subsequent-offspring-depression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bărbații și femeile, afectați diferit de depresie: un nou studiu poate explica de ce se întâmplă asta
  • O dietă mai bună ajută la combaterea depresiei la bărbați tineri
  • Depresia la tați și copii este legată, indiferent de factorii genetici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum