Descoperi recente ale oamenilor de știință pot redefini obezitatea, cu consecințe importante asupra bolilor

©

Autor:

Descoperi recente ale oamenilor de știință pot redefini obezitatea, cu consecințe importante asupra bolilor
Două subtipuri distincte de obezitate, ce se diferențiază semnificativ din punct de vedere fiziologic și molecular, au fost descoperite de către oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Van Andel. Descoperirile ajută la înțelegerea mai precisă a obezității și pot fi folosite în viitor de către cercetători pentru identificarea unor modalități noi și mai precise de tratare a obezității și a tulburărilor metabolice. În plus, studiul oferă informații despre legătura dintre insulină și obezitate.
La momentul actual, diagnosticul obezității se face pe baza indicelui de masă corporală (IMC), un indice generat prin compararea greutății în raport cu înălțimea. Deși indicele de masă corporală poate ajuta la identificarea persoanelor cu surplus de kilograme, metoda nu reflectă starea de sănătate a unui individ, deoarece nu ține cont de diferențele biologice dintre indivizi.

Folosind date din studii efectuate pe șoareci și de pe TwinsUK, o importantă resursă de cercetare dezvoltată în Regatul Unit, cercetătorii au descoperit patru subtipuri metabolice care influențează tipul corpului, iar două dintre acestea erau predispuse la obezitate. Unul dintre subtipurile identificate a fost asociat cu o inflamație crescută în corp, ceea ce justifică creșterea riscului de boli observată în rândul anumitor pacienți cu obezitate.

Plecând de la informațiile obținute după analiza altor studii, cercetătorii au demarat experimente proprii de laborator pe șoareci. Comparând modele de șoareci crescuți în același mediu și hrăniți cu aceleași alimente și în aceeași cantitate, cercetătorii au observat în continuare diferențe de dezvoltare. Studiul arată, de asemenea, că trăsăturile umane sunt legate în general de genetică sau factori de mediu doar în 30-50% dintre cazuri.

sursa: Science Daily
foto: Van Andel Institute

Data actualizare: 16-09-2022 | creare: 16-09-2022 | Vizite: 346
Bibliografie
Scientists redefine obesity with discovery of two major subtypes, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220912132339.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum