Descoperiri recente dezvăluie importanța bacteriilor și virușilor intestinali în longevitatea umană

©

Autor:

Descoperiri recente dezvăluie importanța bacteriilor și virușilor intestinali în longevitatea umană
Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, deschide noi perspective în înțelegerea secretului longevității unor oameni. Potrivit studiului, combinația unică de bacterii intestinale și virusuri bacteriene găsite în organismul centenarilor (persoane care au atins sau depășit vârsta de 100 de ani) joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung.
Studiul, care și-a propus să înțeleagă procesele care stau la baza longevității și să identifice factorii care contribuie la aceasta, a inclus 170 de persoane centenare din Japonia, care nu sufereau de boli cronice. Rezultatele obținute au demonstrat că bacteriile intestinale prezente în organismul acestor persoane produc molecule care le conferă rezistență împotriva microorganismelor patogene. Prin urmare, centenarii sunt mai protejați împotriva infecțiilor și au șanse mai mari de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Unul dintre aspectele evidențiate în studiul actual este influența benefică a virusurilor specifice din intestine asupra florei intestinale și, implicit, asupra sănătății umane. Descoperirile arată că intestinele umane găzduiesc miliarde de viruși care trăiesc în simbioză cu bacteriile și îndeplinesc un rol important în menținerea echilibrului bacterian. Acești viruși bacterieni infectează celulele bacteriilor, nu celulele umane, și pot contribui la protejarea intestinelor împotriva bolilor.

Profesorul asociat Simon Rasmussen, unul dintre autorii studiului, subliniază importanța noilor cunoștințe obținute în legătură cu bacteriile intestinale și impactul lor asupra sănătății omului. „Înțelegerea modului în care bacteriile și virușii intestinali influențează flora noastră intestinală poate oferi oportunități de a optimiza aceste microorganisme în corpul uman pentru a ne proteja împotriva bolilor și pentru a spori longevitatea”.

Următorul pas pentru cercetători este să determine dacă microorganismele cu efect pozitiv asupra florei intestinale sunt prezente doar în microbiota anumitor persoane sau dacă se găsesc în mod generalizat la întreaga populație. „Dacă se poate identifica o astfel de prezență specifică, cercetătorii ar putea dezvolta strategii pentru transferul acestor bacterii și viruși beneficiari în organismele celor care nu îi dețin, astfel încât un număr mai mare de oameni să beneficieze de proprietățile lor”, concluzionează Simon Rasmussen.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-06-2023 | creare: 06-06-2023 | Vizite: 260
Bibliografie
Why do some people live to be 100? Intestinal bacteria may hold the answer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230531150147.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou factor determinant pentru longevitate a fost identificat
  • 25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
  • Nașterea mai multor copii ar putea încetini îmbătrânirea la femei
  •