Detalierea procesului de dezvoltare a joncțiunii gastro-esofagiene oferă noi informații despre bolile gastrointestinale

©

Autor:

Detalierea procesului de dezvoltare a joncțiunii gastro-esofagiene oferă noi informații despre bolile gastrointestinale
Stresul, alcoolul, nicotina și obezitatea severă sunt factori care contribuie la modificările patologice ale membranei mucoase în joncțiunea gastro-esofagiană, o zonă critică din corpul uman, crescând riscul de cancer esofagian.
Un studiu internațional recent oferă perspective noi despre această zonă asociată adesea cu tulburări patologice care pot duce la cancer. Cercetarea a utilizat organoide miniaturale și tehnici avansate de profilare a celulelor individuale pentru a urmări dezvoltarea acestei regiuni de la stadiul embrionar la cel adult în modele de animale.

Rezultatele relevă o comunicare complexă la nivel celular și căile specifice prin care celulele interacționează, oferind astfel înțelesuri noi asupra dezvoltării joncțiunii gastro-esofagiene și implicații importante pentru înțelegerea, prevenirea și tratamentul bolilor gastrointestinale.

Studiul, condus de Cindrilla Chumduri, fost lider de grup de cercetare la Universitatea Julius-Maximilians din Würzburg și acum profesor asociat la Universitatea din Aarhus, implică și alți cercetători de la Charité - Universitätsmedizin și Institutul Max Planck pentru Biologia Infecției din Berlin. Această colaborare multidisciplinară subliniază importanța expertizei diverse în îmbunătățirea înțelegerii biologiei tractului gastrointestinal.

Folosind o combinație de modele de organoide și șoareci, împreună cu analize transcriptomice ale celulelor individuale, echipa a obținut o perspectivă detaliată asupra procesului de dezvoltare a acestei regiuni. Aceste descoperiri pot influența semnificativ abordările de detectare precoce și tratament ale bolilor în această parte esențială a sistemului digestiv, deschizând noi posibilități pentru cercetarea bolilor gastrointestinale și dezvoltarea tratamentelor inovative.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-04-2024 | creare: 15-04-2024 | Vizite: 128
Bibliografie
Study lays the basis for new knowledge on gastrointestinal diseases, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240411130136.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu privind riscul de cancer gastrointestinal
  •