Dezinfecția cu abur a tetinelor biberonului expune bebelușii și mediul la particule micro și nanoplastice

©

Autor:

Dezinfecția cu abur a tetinelor biberonului expune bebelușii și mediul la particule micro și nanoplastice
Folosind o nouă tehnică microspectroscopică, oamenii de știință de la Universitatea din Massachusetts au descoperit că dezinfecția cu abur a tetinelor biberonului din cauciuc siliconic expune bebelușii și mediul la particule micro și nanoplastice. Riscurile pentru sănătate și mediu sunt încă necunoscute, dar poluarea cu microplastic este o preocupare globală tot mai mare pe uscat, în mări și în corpurile umane.
„Copiii sunt cel mai sensibil grup pentru orice tip de contaminant, nu numai pentru microplastice. Tehnicile tradiționale nu sunt capabile să detecteze particule mai mici de aproximativ 20 de micrometri.”, spune co-autorul corespondent al studiului, Baoshan Xing, profesor de chimie a mediului și a solului și director al Facultății de Agricultură din cadrul Universității din Massachusetts.

În studiul actual, cercetătorii au examinat mameloanele de cauciuc utilizând microspectroscopia fototermală optică în infraroșu (O-PTIR), tehnica nouă și emergentă care este capabilă să analizeze compoziția și morfologia unui material. Microspectroscopul a scos la iveală numeroase micro și nanoplastice sub formă de fulgi sau de peliculă de ulei, de până la 0, 6 micrometri sau 600 de nanometri, în apele de spălare ale mameloanelor de cauciuc dezinfectate cu abur.

„Rezultatele au indicat că până la vârsta de un an, un bebeluș ar putea ingera mai mult de 0, 66 milioane de materiale plastice de dimensiuni micro (MP) derivate din elastomeri”, se precizează în lucrare. Cercetătorii subliniază că produsele de consum similare pe bază de silicon, inclusiv vasele de copt și aparate de gătit, sunt, de asemenea, producătoare de particule de microplastic și nanoplastic atunci când sunt încălzite la o temperatură de 100 de grade Celsius sau mai mare de atât.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-12-2021 | creare: 03-12-2021 | Vizite: 266
Bibliografie
Steam disinfection of baby bottle nipples exposes babies and the environment to micro- and nanoplastic particles, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211129155031.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •