Dezvoltarea abilităților anestezice utilizând piese de Lego

©

Autor:

Dezvoltarea abilităților anestezice utilizând piese de Lego
Pornind de la idee că oamenii își pot îmbunătăți abilitățile tehnice folosind cărămizi de construcție, oamenii de știință din Nottingham au realizat un studiu pentru îmbunătățirea abilităților medicale.
Un grup științific de la University of Nottingham‘s School of Psychology and School of Medicine a realizat un studiu pentru a descoperi o metodă ieftină și creativă de a îmbunătăți abilitățile practice ale personalului medical, în special ale personalului din unitățile de anestezie. Cercetările au fost ulterior îndreptate către îmbunătățirea unor abilități necesare pentru efectuarea anesteziei regionale ghidate cu ultrasunete. În termeni practici, anestezia regională ghidată cu ultrasunete presupune injectarea unor substanțe anestezice în apropierea unor nervi, asigurând astfel o ameliorare corespunzâtoare a durerii post-operatorii. Pentru a direcționa injecțiile cu anestezic în poziția corectă, medicii folosesc aparate cu ultrasunete, reducând riscurile cât mai mult posibil.

Având în vedere procerura sofisticată și aparatura costisitoare pentru instruirea noilor medici, oamenii de știință și-au îndreptat atenția către o nouă metodă eficientă, ieftină și practică de pregătire. Bazându-se pe piesele cunoscutului joc Lego, aceștia au format un grup de studenți și i-au îndemnat să realizeze o figură pe care aceștia o vedeau în oglindă. Studenții vizualizau în oglindă, imagini bidimensionale ale unor structuri tridimensionale. Aceștia trebuiau să reproducă ceea ce vedeau în oglindă, iar la final modelul contruit era comparat cu modelul original. Atunci când modelul construit nu era asemănător celui original, studenții erau nevoiți să repare erorile.

Înainte și după acest exercițiu, cercetătorii au evaluat capacitatea studenților implicați de a realiza tehnica anesteziei regionale ghidate de ultrasunete pe un model de laborator. La finalul studiului, autorii au constatat că studenții care au luat parte la exercițiul cu piesele Lego, au efectuat mult mai bine tehnica anestezică. Prof. Eamonn Ferguson a explicat necesitatea conștientizării spațiale, afirmând că medicul trebuie să cunoască imaginile bidimensionale ale unor organe și transpunerea acestora în structuri tridimensionale pentru a eficientiza timpul necesar manevrei.

Rezultatele studiului au fost publicate în British Journal of Anesthesia.

sursa: Science Daily
foto: University of Nottingham

Data actualizare: 24-08-2020 | creare: 24-08-2020 | Vizite: 444
Bibliografie
Lego builds anaesthesia skills according to new study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200721114720.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!