Diabetul și obezitatea stau la baza a 800.000 de cazuri de cancer din toată lumea

©

Autor:

Diabetul și obezitatea stau la baza a 800.000 de cazuri de cancer din toată lumea
Potrivit unui studiu publicat marți în The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6% din cazurile de cancer nou diagnosticate în întreaga lume în 2012 - aproximativ 800.000 de cazuri - au fost cauzate de diabetul zaharat și greutatea în exces.

Cercetătorii au raportat că printre cele 12 tipuri de cancer examinate, cazurile asociate obezității și diabetului au reprezentat o treime. Cancerul cauzat de ambii factori a fost aproape de două ori mai frecvent în rândul femeilor decât al bărbaților, iar cancerul cauzat doar de suprapondere sau obezitate a fost de două ori mai frecvent decât cel provocat de Diabet.

În realitate, condițiile sunt adesea întâlnite împreună, deoarece obezitatea este ea însăși un factor de risc principal pentru diabet.

La bărbați, peste 40% din cancerele hepatice au fost corelate cu obezitatea și diabetul zaharat, în timp ce la femei acești factori au fost responsabili pentru o treime din cazurile de cancer uterin și aproape la fel de multe cazuri de cancer de sân.

„În timp ce obezitatea a fost asociată cu cancer de ceva vreme, legătura dintre diabet și cancer a fost stabilită abia recent. Studiul nostru arată că diabetul zaharat - fie singur, fie combinat cu excesul de greutate - este responsabil pentru sute de mii de cazuri de cancer în fiecare an din întreaga lume”, a spus autorul principal, Jonathan Pearson-Stuttard.

Creșterea ambelor condiții în ultimele patru decenii a făcut ca situația să fie mult mai gravă. Creșterea globală a diabetului zaharat între anii 1980 și 2002 a reprezentat un sfert din cele 800.000 de cazuri, în timp ce epidemia de obezitate în aceeași perioadă a condus la o creștere de 30% a cazurilor.

Cercetătorii avertizează că în mai puțin de 20 de ani ponderea cancerelor care pot fi atribuite celor două condiții va crește cu 30% pentru femei și cu 20% pentru bărbați.

În trecut, fumatul a fost de departe principalul factor de risc pentru cancer, dar acum profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie conștienți de faptul că pacienții care au diabet zaharat sau sunt supraponderali au, de asemenea, un risc crescut”, spune Pearson-Stuttard.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 06-03-2020 | creare: 29-11-2017 | Vizite: 2196
Bibliografie
Diabetes, obesity behind 800,000 cancers worldwide: study, link: https://medicalxpress.com/news/2017-11-diabetes-obesity-cancers-worldwide.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum