Dieta 5:2: la fel de eficientă ca o dietă tradițională în prevenirea diabetului de tip 2 la gravidele cu diabet gestațional

©

Autor:

Dieta 5:2: la fel de eficientă ca o dietă tradițională în prevenirea diabetului de tip 2 la gravidele cu diabet gestațional
O dietă devenită populară în ultimii ani, dieta 5:2, ce permite cinci zile de alimentație normală în fiecare săptămână, împreună cu două zile de restricționare substanțială a caloriilor consumate, este la fel de eficientă ca o dietă convențională cu restricție calorică împotriva diabetului de tip 2 apărut la femeile cu diabet gestațional, care au născut. Dieta permite, de asemenea, o mai mare alegere și flexibilitate atunci când vine vorba de pierderea în greutate.
La nivel global, una din cinci sarcini este afectată de diabetul gestațional. În rândul femeilor care dezvoltă afecțiunea, riscul de a dezvolta ulterior diabet de tip 2 este de zece ori mai mare, comparativ cu femeile care nu au avut diabet gestațional. Femeile care au avut diabet gestațional și sunt, de asemenea, supraponderale, prezintă un risc și mai mare. Diabetul de tip 2 are consecințe pe tot parcursul vieții și poate duce la alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Mâncarea sănătoasă și activitatea fizică regulată sunt recomandate pentru gestionarea diabetului gestațional. Cele mai comune strategii pentru pierderea în greutate și prevenirea diabetului sunt dietele de restricție energetică continuă, dietele care reduc caloriile cu 25-30%. Problema este, de cele mai multe ori, că proaspetele mămici se luptă cu oboseala și jonglează cu responsabilitățile familiale, așa că, atunci când vine vorba de pierderea în greutate, multora le este greu să țină o dietă săracă în calorii.

„Dieta 5:2 poate oferi o opțiune mai puțin copleșitoare. Deoarece reduce caloriile doar în două zile, unor femei le poate fi mai ușor să o adopte, spre deosebire de o dietă în care în mod constant conținut de calorii trebuie să fie unul scăzut”, declară cercetătorul principal, Kristy Gray de la UniSA.

Cercetarea a investigat efectele atât ale dietei 5:2 (cinci zile de alimentație normală și două zile cu maximum 500 de calorii) cât și ale unei diete continue cu restricții energetice (1500 de calorii pe zi) asupra scăderii în greutate și a markerilor de risc de diabet la femeile cu anterioare un diagnostic anterior pentru diabet gestațional. Ambele diete au restricţionat aportul energetic cu aproximativ 25% în fiecare săptămână.

sursa: Science Daily
foto: University of South Australia

Data actualizare: 03-11-2021 | creare: 03-11-2021 | Vizite: 317
Bibliografie
The 5:2 diet: A good choice for gestational diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211101105412.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: