Dieta mediteraneană poate reduce riscul de diabet de tip 2 la pacienții cu ficat gras
©
Autor: Airinei Camelia
Boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MAFLD) este o afecțiune hepatică cronică caracterizată printr-un exces de grăsime hepatică și disfuncție metabolică, asociată adesea cu factori de risc metabolic cum ar fi supraponderea, obezitatea și diabet zaharat de tip 2 (T2DM). Această condiție crește semnificativ riscul de mortalitate și morbiditate centrate pe ficat, precum și riscul de comorbidități, în special T2DM.
Studiul publicat în revista Nutrients analizează relația dintre aderența la dieta mediteraneană (MD) și riscul ulterior de diabet zaharat de tip 2 la adulții spanioli cu boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MAFLD), anterior cunoscută ca boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).
Dieta mediteraneană, caracterizată prin consum ridicat de fructe, legume, cereale, ulei de măsline și pește, consum moderat de lactate, vin roșu și ouă și consum redus de carne roșie, a fost validată clinic pentru reducerea riscului și progresiei mai multor condiții metabolice, inclusiv T2DM și MAFLD.
Pentru acest studiu, datele au fost obținute dintr-un studiu populațional bazat pe diabet, care a inclus 5.072 de adulți recrutați din Sistemul Național de Sănătate din Spania. MAFLD a fost diagnosticată în cazurile unde steatoza hepatică confirmată de indicele de ficat gras coexista cu disfuncție metabolică sau greutate corporală excesivă. Aderența la MD a fost estimată folosind un chestionar zilnic de aderență la MedDiet de 14 puncte (MEDAS).
Dintre cei 5.072 de participanți, 714 cu o vârstă medie de 52 de ani au îndeplinit criteriile de includere în studiu. Aproximativ 56% dintre participanții la studiu au fost bărbați, cu o prevalență ridicată a tulburărilor metabolice raportate la inițierea studiului. Comparațiile între datele din 2008 și 2017 au relevat că 52.8% dintre participanții la studiu și-au redus sau menținut greutatea pe parcursul perioadei de urmărire de 7,5 ani, cu o schimbare medie în greutate estimată la o reducere de 0,81 kg.
Analizele de regresie logistică au confirmat că aderența la dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc semnificativ mai scăzut de T2DM, independent de vârstă și sex. Rezultatele indică faptul că aderența la dieta mediteraneană pare a fi semnificativă și invers asociată cu cazurile noi de T2DM doar în grupul de subiecți fără creștere în greutate la urmărire, care au arătat o probabilitate de 2,17 până la 2,9 ori mai mică de a dezvolta T2DM comparativ cu cei cu aderență scăzută.
Concluziile studiului subliniază că aderența pe termen lung și consecventă la dieta mediteraneană poate reduce semnificativ riscul de T2DM, chiar și când acest risc este exacerbata de MAFLD preexistent. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma eficacitatea dietei mediteraneene, în special la indivizii care nu locuiesc în regiunea mediteraneană, și cum beneficiile observate se compară cu cele asociate cu alte modele dietetice sănătoase. Aceste rezultate susțin recomandările nutriționale privind utilitatea dietei mediteraneene ca model dietetic de alegere în rândul pacienților cu MAFLD și, de asemenea, ca terapie preventivă pentru dezvoltarea T2DM.
sursa: News Medical
Studiul publicat în revista Nutrients analizează relația dintre aderența la dieta mediteraneană (MD) și riscul ulterior de diabet zaharat de tip 2 la adulții spanioli cu boala ficatului gras asociată disfuncției metabolice (MAFLD), anterior cunoscută ca boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD).
Dieta mediteraneană, caracterizată prin consum ridicat de fructe, legume, cereale, ulei de măsline și pește, consum moderat de lactate, vin roșu și ouă și consum redus de carne roșie, a fost validată clinic pentru reducerea riscului și progresiei mai multor condiții metabolice, inclusiv T2DM și MAFLD.
Pentru acest studiu, datele au fost obținute dintr-un studiu populațional bazat pe diabet, care a inclus 5.072 de adulți recrutați din Sistemul Național de Sănătate din Spania. MAFLD a fost diagnosticată în cazurile unde steatoza hepatică confirmată de indicele de ficat gras coexista cu disfuncție metabolică sau greutate corporală excesivă. Aderența la MD a fost estimată folosind un chestionar zilnic de aderență la MedDiet de 14 puncte (MEDAS).
Dintre cei 5.072 de participanți, 714 cu o vârstă medie de 52 de ani au îndeplinit criteriile de includere în studiu. Aproximativ 56% dintre participanții la studiu au fost bărbați, cu o prevalență ridicată a tulburărilor metabolice raportate la inițierea studiului. Comparațiile între datele din 2008 și 2017 au relevat că 52.8% dintre participanții la studiu și-au redus sau menținut greutatea pe parcursul perioadei de urmărire de 7,5 ani, cu o schimbare medie în greutate estimată la o reducere de 0,81 kg.
Analizele de regresie logistică au confirmat că aderența la dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc semnificativ mai scăzut de T2DM, independent de vârstă și sex. Rezultatele indică faptul că aderența la dieta mediteraneană pare a fi semnificativă și invers asociată cu cazurile noi de T2DM doar în grupul de subiecți fără creștere în greutate la urmărire, care au arătat o probabilitate de 2,17 până la 2,9 ori mai mică de a dezvolta T2DM comparativ cu cei cu aderență scăzută.
Concluziile studiului subliniază că aderența pe termen lung și consecventă la dieta mediteraneană poate reduce semnificativ riscul de T2DM, chiar și când acest risc este exacerbata de MAFLD preexistent. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma eficacitatea dietei mediteraneene, în special la indivizii care nu locuiesc în regiunea mediteraneană, și cum beneficiile observate se compară cu cele asociate cu alte modele dietetice sănătoase. Aceste rezultate susțin recomandările nutriționale privind utilitatea dietei mediteraneene ca model dietetic de alegere în rândul pacienților cu MAFLD și, de asemenea, ca terapie preventivă pentru dezvoltarea T2DM.
sursa: News Medical
Data actualizare: 13-11-2024 | creare: 13-11-2024 | Vizite: 108
Bibliografie
Mediterranean diet may reduce type-2 diabetes risk in fatty liver patients, link: https://www.news-medical.net/news/20241108/Mediterranean-diet-may-reduce-type-2-diabetes-risk-in-fatty-liver-patients.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele scunde, riscuri mai mari de a dezvolta diabet
- STUDIU: Deficitul de vitamina D ar putea crește dramatic riscul de diabet tip 2
- Cercetătorii au descoperit o nouă moleculă, independentă de insulină, cu rol în reglarea nivelului zahărului din sânge
- Celulele stem gastrice pot fi utilizate pentru tratarea diabetului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum