Dieta mediteraneană: scurt magic împotriva bolilor cardiovasculare la femei

©

Autor:

Dieta mediteraneană: scurt magic împotriva bolilor cardiovasculare la femei
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt responsabile pentru aproximativ 35% din decesele feminine la nivel global. În timp ce modificarea dietei joacă un rol critic în prevenirea BCV, studiile anterioare privind dieta cardiovasculară s-au concentrat în principal pe bărbați sau nu au inclus analize specifice sexului. În plus, ghidurile actuale de prevenire nu oferă recomandări dietetice specifice bărbaților sau femeilor. Pentru a aborda acest decalaj în cercetare, o nouă revizuire sistematică a fost efectuată de oameni de știință din Australia și Regatul Unit pentru a analiza relația dintre dieta mediteraneană și incidența bolilor cardiovasculare și a decesului la femei.
Dieta mediteraneană pune accentul pe consumul ridicat de alimente vegetale neprocesate, pe aportul moderat de pește, pe consumul scăzut de carne roșie și alimente procesate și pe un consum mic până la moderat de vin. Studiile anterioare care au evaluat influența dietei mediteraneene asupra evenimentelor BCV și a decesului la femei au produs rezultate contradictorii, evidențiind necesitatea unei meta-analize.

Revizuirea sistematică a inclus articole relevante despre femeile adulte cu BCV clinice sau subclinice anterioare și studii de cohortă prospective și studii controlate randomizate. Autorii au folosit scorul tradițional al dietei mediteraneene pentru a evalua aderarea la dieta mediteraneană, rezultatele primare fiind incidente de BCV și deces, iar rezultatele secundare fiind boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

După ce a trecut în revistă 16 articole publicate între 2006 și 2021, studiul a constatat că femeile cu aderență ridicată la dieta mediteraneană aveau un risc cu 24% mai mic de boli cardiovasculare și un risc cu 23% mai mic de mortalitate. Studiul PREDIMED a arătat că participanții care au consumat ulei de măsline extravirgin sau nuci au avut un risc cu 31% mai mic de apariție a unui eveniment cardiovascular în comparație cu controlul. Deși studiul nu a putut evalua impactul dietei mediteraneene asupra reducerii accidentului vascular cerebral la femei din cauza lipsei de studii privind rezultatele secundare, analizele subgrupurilor au dezvăluit beneficii similare la femeile europene și non-europene.

Componentele dietei mediteraneene, cum ar fi grăsimile omega-3, polifenolii, fibrele crescute, nitrații și încărcătura glicemică redusă, ajută la reducerea riscului de evenimente cardiovasculare datorită efectelor antioxidante și microbiene. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii specifice sexului pentru a investiga efectele dietei mediteraneene asupra bolilor cardiovasculare și a morții, în special vizând inflamația și factorii de risc cardiovasculari specifici bărbaților și femeilor.

Deși studiul este limitat de natura sa observațională și de chestionarele auto-raportate, el subliniază asocierea cu caracter protector dintre aderarea la o dietă mediteraneană și incidența BCV la femei. Cercetările viitoare ar trebui să raporteze analize dezagregate pe sexe, să ia în considerare impactul dietei asupra accidentului vascular cerebral și asupra factorilor de risc cardiovascular specifici femeilor și să includă starea de menopauză și etnia în analiza lor.

sursa: News Medical
foto: Sunvic / Shutterstock

Data actualizare: 22-03-2023 | creare: 22-03-2023 | Vizite: 589
Bibliografie
Mediterranean magic: Diet shields women from heart disease and early death, link: https://www.news-medical.net/news/20230321/Mediterranean-magic-Diet-shields-women-from-heart-disease-and-early-death.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum