Dieta sănătoasă de referință - asocieri cu evenimentele cardiovasculare și beneficii pentru mediu

©

Autor:

Dieta sănătoasă de referință - asocieri cu evenimentele cardiovasculare și beneficii pentru mediu
Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a explorat asocierea dintre aderarea la Dieta sănătoasă de referință (DSR), un plan alimentar conceput cu considerații pentru sănătate și durabilitatea mediului, și evenimentele cardiovasculare și beneficiile de mediu.
Dietele de proastă calitate legate de aportul ridicat de sodiu și consumul scăzut de cereale integrale și fructe sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare, în timp ce practicile alimentare actuale sunt nesustenabile din punct de vedere ecologic. O dietă sănătoasă de referință include cereale integrale, leguminoase, nuci, grăsimi nesaturate, cantități mici de grăsimi saturate, carne roșie și îndulcitori și cantități mici până la moderate de pește, carne de pasăre, legume cu amidon și lactate.

Studiul a investigat datele de la aproximativ 35.500 de participanți la studiul EPIC-NL și a folosit chestionare privind frecvența alimentelor pentru a explora aderarea participanților la DSR. Rezultatele au arătat că participanții cu aderență ridicată la DSR aveau riscuri reduse de boli cardiovasculare și coronariene cu 14% și, respectiv, 12%.

Studiul a mai constatat că aderarea la dieta sănătoasă de referință a dus la beneficii de mediu neneglijabile, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea terenurilor, eutrofizarea apei dulci și marine, acidificarea solului și utilizarea apei albastre (irigații). Descoperirile sugerează că aderarea ridicată la DSR duce la rezultate mai bune pentru sănătate și beneficii pentru mediu. Schimbările socio-economice, împreună cu o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare cu alimente și a deșeurilor, vor fi esențiale pentru producerea unor schimbări semnificative de mediu.

sursa: News Medical
foto: BONDARTPHOTOGRAPHY/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-04-2023 | creare: 21-04-2023 | Vizite: 410
Bibliografie
EAT-Lancet Healthy Reference Diet: environment and heart-friendly?, link: https://www.news-medical.net/news/20230420/EAT-Lancet-Healthy-Reference-Diet-environment-and-heart-friendly.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: