Dietele și fertilitatea: cum influențează alimentația rezultatele reproductive?

©

Autor:

Dietele și fertilitatea: cum influențează alimentația rezultatele reproductive?
Impactul alimentației asupra fertilității și rezultatelor reproductive a constituit subiectul unui studiu recent, publicat în Nutrients Journal. În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat efectele tendințelor dietetice asupra rezultatelor reproductive la femeile care concep pe cale naturală și cele care nasc cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistată (ART).
Pentru a obține rezultate relevante, cercetătorii au căutat în principalele baze de date studii care investighează modelele alimentare și dietele femeilor în vârstă de reproducere care necesită ART sau care au conceput în mod natural. Din cele peste 16.000 de înregistrări inițiale, după eliminarea studiilor duplicat și verificarea înregistrărilor, au fost evaluate doar 113 înregistrări pentru eligibilitate, dintre care 11 au fost incluse în analiza finală.

Analiza a arătat că dietele sănătoase, cum ar fi ghidurile dietetice olandeze și dieta ProFertility, au fost legate de rezultate mai bune atât ale sarcinii naturale, cât și ale sarcinilor obținute cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistată. Ghidurile dietetice olandeze, care promovează un consum crescut de legume, fructe, pește, carne, cereale integrale și grăsimi sănătoase, au arătat o creștere semnificativă a șanselor de a obține o sarcină clinică (sarcină confirmată prin intermediul tehnicilor de imagistică medicală). Dieta ProFertility, care include legume și fructe cu conținut scăzut de pesticide, soia, pește și suplimente alimentare, a fost asociată cu îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește nașterile vii, sarcina clinică și sarcina biochimică (semn al începutului unei sarcini).

Rezultatele studiului furnizează dovezi importante cu privire la impactul tiparelor alimentare asupra ratelor de nașteri vii și asupra sarcinilor. Cu toate acestea, datorită eterogenității datelor, este neclar care sunt modelele alimentare specifice care pot îmbunătăți rezultatele ART și sănătatea reproductivă. Studii viitoare sunt necesare pentru a înțelege mai bine aceste aspecte și pentru a oferi recomandări specifice în acest sens.

sursa: News Medical
foto: Prostock-studio/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-06-2023 | creare: 09-06-2023 | Vizite: 326
Bibliografie
Evaluating the effects of dietary trends on reproductive outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20230602/Evaluating-the-effects-of-dietary-trends-on-reproductive-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum