Diferenţele dintre carnea de porc, vită şi pui - avantaje şi dezavantaje
Atunci când iau decizia de a adopta un stil de viață sănătos, cei mai mulți oameni încep prin modificări în ceea ce privește consumul de carne, fie că este vorba despre reducerea cantității, optarea pentru un anumit tip sau renunțarea cu totul la aceasta.
Deși consumul de carne a fost asociat de multe ori cu un risc crescut de boli cardiovasculare sau cancer, adevărul este că aceasta poate avea multiple beneficii asupra stării de sănătate, dacă este consumată în mod corespunzător. Carnea, indiferent de tipul acesteia, oferă o gamă variată de nutrienți necesari organismului în cadrul proceselor de creștere, menținere și regenerare. Astfel, carnea este o sursă excelentă de:
- proteine;
- fier;
- vitamina B12;
- zinc;
- seleniu.
Cu toate acestea, în funcție de statusul de sănătate al fiecărei persoane, ori de așteptările acesteia, diferite sortimente de carne sunt mai mult sau mai puțin recomandate. De asemenea, alături de numeroasele beneficii, consumul de carne asociază și anumite dezavantaje și riscuri. (1, 2)
I. Carnea de porc
Carnea de porc este cel mai des consumată carne roșie la nivel mondial, în ciuda faptului că în anumite regiuni consumul acesteia este interzis din motive religioase. Deși, carnea de porc este considerată în prezent ca fiind nesănătoasă, consumată cu moderație, se poate integra cu succes în cadrul unei diete sănătoase.
Carnea de porc reprezintă o sursă excelentă de:
- proteine de înaltă calitate;
- tiamină;
- vitamine B6 și B12;
- niacină;
- fier;
- zinc;
- magneziu;
- seleniu;
- fosfor. (1, 3, 4)
De asemenea, în urma unui studiu s-a descoperit că, în comparație cu carnea de vită sau miel, carnea de porc prezintă un conținut mai mare de acizi grași omega-3. În plus, carnea de porc este bogată în acid oleic, un acid gras mononesaturat, cu disponibilitate mare pentru utilizarea de către organism. (5)
Avantajele consumului de carne de porc
1. Menținerea masei musculare
Datorită conținutului său bogat în proteine de înaltă calitate, carnea de porc asigură menținerea țesutului muscular sănătos. În lipsa unui aport adecvat de proteine, odată cu înaintarea în vârstă, masa musculară se reduce, ceea ce poate avea drept consecință, în cazuri extreme, instalarea sarcopeniei. (3, 4)
2. Îmbunătățirea performanței fizice
Pe lângă menținerea masei musculare, carnea de porc poate îmbunătății funcția musculară și performanța fizică. Acest fapt se datorează conținutului său în nutrienți precum:
- taurina;
- creatina;
- beta-alanina.
Beta-alanina este un aminoacid utilizat de organism drept precursor pentru sinteza de carnozină, iar nivelurile ridicate de carnozină din țesutul muscular uman au fost asociate cu reducerea oboselii și o performanță fizică mai bună. (3, 4)
3. Susține funcția cognitivă și sistemul imunitar
Prin conținutul său variat în vitamine B (B1, B3, B6, B12) și minerale (seleniu, zinc), consumul de carne de porc asigură buna funcționare a proceselor cognitive și imune, acești compuși fiind implicați într-o multitudine de procese și reacții metabolice. (3, 4)
4. Asigură aportul de fier necesar organismului
Absorbția fierului din carne la nivel digestiv este foarte eficientă, astfel încât carnea de porc reprezintă o sursă remarcabilă de fier. (3, 4)
Dezavantajele și riscurile asociate consumului de carne de porc
1. Afecțiuni cardiovasculare
Există teorii ce asociază conținutul de colesterol și grăsimi saturate din carnea roșie cu un risc crescut de boli cardiovasculare, însă studiile observaționale realizate în acest sens au raportat concluzii mixte. Unele studii evidențiază un risc semnificativ pentru carnea roșie procesată și neprocesată, în timp ce alte studii nu au identificat nicio asociere importantă. Astfel, consumul de carne de porc poate fi parte integrantă a unei diete sănătoase, dar carnea de porc consumată în exces poate avea efecte negative asupra stării de sănătate. (4)
2. Cancer
Multe studii observaționale evidențiază o legătură între carnea roșie și riscul de cancer de colon, dar această ipoteză este dificil de confirmat în lipsa unei relații directe cauză-efect. În plus, cancerul este o afecțiune extrem de complexă, ce este influențată de numeroși alți factori alături de stilul alimentar. Această ipoteză este totuși plauzibilă, întrucât carnea procesată la temperaturi ridicate (fiert, prăjit, grătar, coacere, etc.) conține amine heterociclice cu potențial cancerigen. De-a lungul timpului, aminele heterociclice au fost asociate cu riscul apariției mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, sân și prostată (6, 7, 8, 9).
În ciuda acestor argumente, nu a fost demonstrată o conexiune clară între carnea de porc și dezvoltarea cancerului, astfel încât, în contextul unei diete sănătoase, consumul moderat de carne de porc, cel mai probabil, nu prezintă potențial cancerigen. (4)
3. Infecții parazitare
Consumul de carne de porc crudă sau insuficient preparată reprezintă un vector important în transmiterea anumitor specii parazitare precum:
a. Tenia (Taenia solium)
Tenia reprezintă un parazit intestinal, de cele mai multe ori, inofensiv. Poate atinge o lungime de 2-3 m, iar ocazional produce boala numită cisticercoză. Cisticercoza este considerată a fi una dintre cauzele majore ale epilepsiei dobândite. Infecția cu tenie este foarte rar întâlnită în țările dezvoltate, fiind mai frecventă pe teritoriul Africii. (3, 4)
b. Trichinella
Trichinella este un alt parazit ce poate produce infecții la oameni în urma consumului de carne de porc crudă sau insuficient preparată. Acesta produce afecțiunea numită trichineloză manifestată prin:
- dureri de stomac;
- diaree;
- greață;
- slăbiciune;
- dureri musculare;
- febră.
În situații extreme, trichineloza poate fi fatală, mai ales în cazul vârstnicilor. (3, 4)
c. Toxoplasma gondii
Toxoplasma gondii este un protozoar parazit cunoscut drept agentul etiologic al toxoplasmozei. Toxoplasmoza prezintă, în general, simptome ușoare, însă poate afecta sever fătul și persoanele cu sistem imunitar deficitar. Spre deosebire de infecțiile parazitare descrise anterior, infecția cu Toxoplasma gondii este frecventă și în cadrul regiunilor dezvoltate, cum ar fi Statele Unite. (3, 4)
II. Carnea de vită
Catalogată, de asemenea, drept carne roșie, carnea de vită este o sursă importantă de:
- proteine;
- vitamine B3, B6, B12;
- fosfor;
- zinc;
- fier;
- seleniu;
- acid linoleic conjugat.
Avantajele consumului de carne de vită
1. Menținerea masei musculare și îmbunătățirea performanței fizice
Datorită conținutului bogat în proteine și, implicit, aminoacizi esențiali, consumul de carne de vită susține dezvoltarea, regenerarea și menținerea masei și funcției musculare. (10, 11)
2. Susține desfășurarea optimă a proceselor cognitive
Prin aportul de vitamine B și antioxidanți, carnea de vită participă la buna funcționare a proceselor cognitive. (10, 11)
3. Previne anemia
Deficitul de fier reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei. Carnea de vită este o sursă excelentă de fier cu o biodisponibilitate ridicată (ușor absorbabil de organismul uman), spre deosebire de fierul provenit din surse vegetale sau suplimente. (10, 11)
4. Susține funcția imunitară și procesele de regenerare
Carnea de vită prezintă un conținut ridicat de zinc, care susține sistemul imunitar și servește drept cofactor în numeroase procese de regenerare tisulară. De asemenea, un aport adecvat de zinc este foarte important în procesele de creștere și dezvoltare asociate tinerilor. (11)
Dezavantajele și riscurile asociate consumului de carne de vită
1. Afecțiuni cardiovasculare
Studii observaționale asociază consumul de carne de vită cu un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare, prin creșterea nivelului de colesterol în sânge. Acest lucru se datorează în special conținutului bogat al cărnii în grăsimi saturate. De asemenea, conținutul mare de sare din carnea de vită procesată duce la creșterea tensiunii arteriale. (10)
2. Cancer
Numeroase studii observaționale au raportat un risc semnificativ crescut de cancer de colon în urma consumului ridicat de carne roșie, dar această ipoteză este în prezent amplu dezbătută, deoarece cancerul este o boală complexă, multifactorială. Se consideră că substanțele/componentele din carnea de vită responsabile de amplificarea acestui risc ar putea fi:
- fierul heminic;
- aminele heterociclice (rezultate în urma preparării excesive a cărnii). (10)
De asemenea, un alt studiu a concluzionat că în urma unui consum regulat de carne roșie bine preparată, femeile au prezentat un risc de cancer de sân de 4,6 ori mai mare comparativ cu grupul control. (12)
3. Infecții parazitare
Taenia saginata este un parazit intestinal ce poate produce infecție la om în urma consumului de carne de vită crudă sau insuficient preparată. Infecția cu Taenia saginata este destul de rar întâlnită în țările dezvoltate și, de cele mai multe ori, nu provoacă simptomatologie. În cazuri severe, infecția se poate solda cu:
- pierderi în greutate nejustificate;
- greață;
- dureri abdominale. (10)
4. Intoxicație cu fier
Carnea de vită reprezintă una dintre cele mai bogate surse de fier, iar din acest motiv consumul acesteia poate fi dăunător în anumite cazuri. De exemplu, persoanele cu hemocromatoză ereditară (afecțiune genetică ce presupune absorbția excesivă a fierului din alimente) sunt predispuse la acumulări excesive de fier în organism cu formarea de depozite la nivelul unor organe vitale. Astfel, se recomandă limitarea consumului de carne roșie la persoanele diagnosticate cu hemocromatoză. (10)
5. Encefalopatia spongiformă bovină (Boala vacii nebune)
Riscul de a contracta această boală este foarte puțin probabil, deoarece structurile sistemului nervos sunt îndepărtate de la bovinele cu risc ridicat înainte de distribuție. (14)
III. Carnea de pui
Carnea de pui este unul dintre cele mai consumate sortimente de carne la nivel mondial, fiind asociată cu un stil de viață sănătos și pierderea în greutate. Asemenea tuturor celorlalte tipuri de carne descrise anterior, carnea de pui este o sursă excelentă de proteine, vitamine (în special din grupul vitaminelor B) și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Avantajele consumului de carne de pui
1. Susținerea sistemelor osos și muscular
Datorită conținutului bogat în proteine, carnea de pui este o sursă excelentă de aminoacizi esențiali în procesele de creștere și regenerare musculară. De asemenea, studiile arată că un aport ridicat de proteine contribuie la menținerea densității osoase odată cu înaintarea în vârstă, diminuând astfel riscul de osteoporoză. (15, 16)
2. Reducerea în greutate și sănătatea inimii
Alimentele cu un conținut proteic ridicat induc senzația de sațietate, reducând cantitatea de hrană ingerată în timpul unei mese. De asemenea, carnea de pui este săracă în calorii, acest lucru contribuind la buna gestionare a greutății corporale. Menținerea greutății în limite normale scade riscul de afecțiuni cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, dar și prin normalizarea tensiunii arteriale. (15, 16)
3. Îmbunătățirea stării de spirit
Carnea de pui conține triptofan, un aminoacid asociat cu nivelurile de serotonină (hormonul fericirii) din creier. Totuși, nivelul de triptofan din carnea de pui nu este suficient de ridicat pentru a provoca o stare instantanee de euforie, însă în asociere cu alți factori, poate influența într-un mod pozitiv secreția de serotonină. (16)
Dezavantajele și riscurile asociate consumului de carne de pui
Dezavantajele și riscurile asociate consumului de carne de pui reies mai curând din procesarea acesteia înainte de consum. Astfel, carnea de pui procesată conține mari cantități de sare, dăunătoare persoanelor hipertensive sau cu alte afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, unii conservanți din carnea de pui (cum ar fi nitriții) por contribui la formarea de compuși cu potențial cancerigen. (15) În plus, carnea de pui insuficient preparată termic poate conține Salmonella, o bacterie ce provoacă toxiinfecție alimentară. (14)
Recomandări
- Carnea, indiferent de proveniență, necesită o preparare termică adecvată înainte de consum pentru a evita infecțiile parazitare.
- Consumul de carne roșie este recomandat în cazul sportivilor de performanță sau în cazul persoanelor care urmăresc creșterea performanței fizice și menținerea masei musculare, datorită conținutul bogat de proteine.
- Carnea roșie poate conține și compuși dăunători, posibil cancerigeni, astfel încât consumul excesiv de carne roșie trebuie evitat.
- Carnea roșie în exces poate fi dăunătoare pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare pre-existente sau poate crește riscul de apariție a acestora în funcție de conținutul în grăsimi saturate (variază cu modalitatea de preparare) și sodiu. Pentru această categorie se recomandă alegerea unor sortimente cu cel mai mic conținut de sare și grăsimi.
- Consumul moderat de carne poate fi integrat cu succes în cadrul unei diete sănătoase.
- Încercați să limitați consumul de carne roșie la 1-2 porții pe săptămână mai ales dacă suferiți de afecțiuni cardiovasculare sau aveți nivelul seric de colesterol ridicat. (13)
- În cazul persoanelor care urmăresc pierderea în greutate, este recomandat consumul de carne de pui și mai puțin consumul de carne roșie. (1, 2, 3, 4)
2. Carnea în cadrul dietei, link: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/meat-nutrition/
3. Carnea de porc este bună pentru tine?, link: https://www.webmd.com/diet/pork-good-for-you
4. Carnea de porc – date nutriționale și efecte asupra sănătății, link: https://www.healthline.com/nutrition/foods/pork
5. Acizi grași omega-3 cu lanț lung în carnea roșie, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1747-0080.2007.00201.x
6. Consumul de carne și riscul de cancer colorectal: o meta-analiză a studiilor prospective, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16991129/
7. Consumul de carne procesată, expunerea la amine heterociclice și riscul de cancer, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19838915/
8. Amine heterociclice și genotipul N-acetiltransferazelor ca factori de risc pentru cancerul de prostată, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15685255/
9. Un studiu prospectiv asupra substanțelor mutagene din carne și riscul de cancer de prostată, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16357191/
10. Carne de vită: date nutriționale și efecte asupra sănătății, link: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beef
11. Carne de vită: beneficii pentru sănătate, nutriție și cum să o prepari, link: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-beef
12. 2-amino-1-metil-6-fenilimidazo[4,5-b]piridină, un compus cancerigen în carnea gătită la temperatură înaltă și riscul de cancer de sân asociat, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10944558/
13. Carnea roșie este dăunătoare?, link: https://health.clevelandclinic.org/is-red-meat-bad-for-you/
14. Consumul de carne este compatibil cu scăderea în greutate?, link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/healthiest-meat#health-risks
15. Este carnea de pui sănătoasă? Nutriție, beneficii și sfaturi, link: https://www.healthline.com/nutrition/is-chicken-good-for-you
16. Beneficiile consumului de carne de pui asupra stării de sănătate, link: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chicken
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum