Digitalizare sistem medical. Cum schimba pandemia sistemul medical din Romania

©

Autor:

Digitalizare sistem medical. Cum schimba pandemia sistemul medical din Romania
Pandemia COVID-19 a scos la iveala provocari fara precedent pentru sistemul medical. Lipsa echipamentelor, paturile insuficiente, personalul suprasolicitat, sunt probleme binecunoscute ce trebuiesc imbunatatite rapid.

Tot in aceasta perioada a fost evidenta si nevoia de tehnologizare si digitalizare a sistemului medical, unde Romania se afla intr-o situatie ingrijoratoare, ocupand poziția 32 din 34 de tari, intr-o analiza recenta a sistemelor de sanatate din Europa.

Asadar, pandemia vine si pune o presiune suplimentara, accelerand procesul de digitalizare a sistemului medical, proces ce aduce cu sine o serie de beneficii majore:

1. Circulatia rapida a informatiei

Mai mult decat oricand este necesar ca medicii sa fie conectati intre ei iar informatile sa circule rapid si in conditii de siguranta pentru toti cei implicati.
Cu ajutorul solutiilor digitale medicii pot vizualiza, analiza sau partaja in timp real informatiile medicale in interiorul aceleiasi institutii medicale sau in afara ei. Iar atunci cand situatia o cere, le pot accesate chiar din confortul propriei case. Una dintre aceste solutii digitale pentru imagistica este JiveX, cel mai bun sistem PACS disponibil in Europa.

2. Conectarea echipelor medicale cu pacientii

Triajul virtual, teleconsultarea, monitorizarea la domiciliu, comunicarea digitala cu pacientul -  transmiterea de informatii medicale, date imagistica, fise de tratament etc. - sunt toate domenii unde tehnologiile digitale vor juca un rol decisiv si vor permite medicilor sa ofere ingrijire la domiciliu in mod facil si eficient.
Pentru asta e nevoie de o schimbare de paradigma si de adaptare la un concept ce presupune informatii in miscare, nu oameni!

3. Gestionarea mai buna a datelor

Datele reprezinta un atu extrem de valoros pentru medici si pentru spitale, atu de care, devenim tot mai constienti in aceasta perioada. Procesul implica o schimbare de atitudine si necesita integrarea riguroasa si continua a datelor din mai multe surse - imagistica, laborator de diagnosticare, fise de pacient - toate adunate pe platforme de date sigure si usor accesibile.

4. Abilitarea de a lua decizii bazate pe date

Datele si analiza lor pot ajuta enorm eforturile actuale de gestionare, dar si cele viitoare, de identificare si prevenire a pandemiilor.
Inovatiile tehnologice, inclusiv instrumentele bazate pe inteligenta artificiala (AI), sunt disponibile pentru a ajuta specialistii sa inteleaga avalansa de date clinice si operationale cu care se vor confrunta.

Utilizarea solutiilor digitale nu se va opri dupa ce amenintarea COVID-19 va trece, dimpotriva utilizarea lor va fi durabila si se va contura in mod clar ca o necesitate.
Adoptarea tehnologiilor digitale in sistemul medical nu numai ca va permite respectarea protocoalelor de siguranta care sunt esentiale in timpul unei pandemii, dar va fac totodata ingrijirea mai eficienta si mai eficace.
Pentru a digitaliza sustenabil sistemul medical este vital ca institutiile medicale sa adopte acum planuri strategice, pe termen lung, in directia transformarii digitale.

Data actualizare: 17-11-2020 | creare: 17-11-2020 | Vizite: 1273
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!