Din cauza frigului, persoanele fara locuinta au luat cu asalt adaposturile sociale

Data publicării: 10-01-2009

Temperaturile scazute din ultima perioada au facut ca multi oameni fara locuinta, care de obicei dorm sub cerul liber, sa caute un refugiu la adaposturile sociale de noapte. In tara, situatia a fost diferita de la un judet la altul, in functie de temperaturile inregistrate, de numarul de solicitanti, dar si de spatiile destinate acestui scop.
CONSTANTA
Clinica de Boli Demato-Venerice din municipiul Constanta s-a transformat in acest sfarsit de saptamana intr-un veritabil adapost pentru oamenii strazii, amenintati de gerul neobisnuit care a afectat in aceste zile orasul.
Alarmata de cele cinci cazuri de deces prin hipotermie, diagnosticate pana acum, in aceasta iarna, in randul persoanelor fara adapost, conducerea Autoritatii Judeteana de Sanatate Publica (AJSP) a remis, in urma cu 24 de ore, o circulara catre toate primariile din judet, cerand identificarea spatiilor care pot deveni adaposturi pentru oamenii strazii.
Notificarea, de natura administrativa, a ramas fara ecou la Primaria Constanta, unde purtatorul de cuvant, Liviu Tramudana, a raspuns ca nu exista spatii la dispozitia administratiei locale pentru amenajarea de astfel de adaposturi, dar in schimb a creat premisele organizarii tranzitorii a unui triaj pentru oamenii strazii, amenintati de gerul de minus 12 - minus 15 grade Celsius, la Clinica de Boli Dermato-Venerice.
"Oamenii strazii au ocupat cele noua paturi ale salonului social al Clinicii Dermato-Venerice Constanta, vineri acesta fiind ocupat la capacitate maxima si astfel unitatea noastra medicala a ajuns adapost pentru cei fara locuinta, in lipsa unor spatii amenajate de autoritatile locale. Probabil ca luni vom fi nevoiti sa-i externam pe toti, pentru ca au trecut sarbatorile si ne asteptam la un val mare de bolnavi", a precizat dr. Gheorghe Nicola, seful clinicii.
La randul sau, directorul adjunct al AJSP Constanta, Tanta Culetu, a declarat ca au fost mobilizati cei 24 de asistenti comunitari si cei 13 mediatori sanitari pentru a identifica persoanele fara adapost, dar numai municipalitatea din Mangalia are amenajate adaposturi sociale speciale, destinate oamenilor strazii. Constanta nu are niciun adapost de noapte, singurele locuri unde acestia se pot proteja de frig fiind spitalele, scarile de bloc si gurile de vizitare ale canalelor sau casele parasite.
In municipiul Constanta nu exista niciun adapost de zi si noapte care sa asigure servicii sociale oamenilor strazii adulti, existand un astfel de adapost doar pentru minori.
Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta, Petre Dinica, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ca a initiat un proiect de infiintare a unui adapost pentru adulti, documentatia tehnica urmand a fi aprobata in urmatoarea sedinta a Consiliului Judetean (CJ). Costurile pentru amenajarea acestui adapost sunt de circa 500.000 de lei.
"Cladirea unde va functiona noul adapost exista si preconizam deschiderea adapostului in luna iunie", a declarat reprezentantul DGASPC Constanta.
Potrivit acestuia, primariile ar trebui sa se ocupe de infiintarea de adaposturi pentru oamenii strazii, astfel de unitati existand la Mangalia, Harsova si Cernavoda.
"In municipiul Constanta nu exista un adapost de zi sau de noapte pentru persoanele adulte de pe strazi, insa exista o cantina sociala infiintata de administratia locala", a spus Petre Dinica.
Referitor la adapostul pentru minori din cadrul DGASPC Constanta, seful directiei a declarat ca acesta nu functioneaza nici in perioada rece la capacitatea maxima pe care o are, de 17 paturi.
"Minorii vin, pleaca, altii revin. Iar daca se intampla sa fie mai multi in acelasi timp, suplimentam numarul de paturi. Le asiguram conditiile necesare, inclusiv consiliere psihologica, dar si minorii trebuie sa respecte anumite reguli. Unii dintre ei sunt ascultatori, dar altii nu, pusi chiar pe distrugerea bunurilor din cadrul adapostului", a declarat directorul DGASPC Constanta.
ARAD
Vremea foarte friguroasa din ultimele zile a facut ca adapostul de noapte al Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara (DDAC) sa fie foarte solicitat de cei care nu au un acoperis deasupra capului, locurile disponibile fiind ocupate seara de seara.
Potrivit directorului executiv al DDAC Arad, Etelca Nagy, adapostul de noapte a fost infiintat in anul 2001 si are o capacitate de 50 de locuri in paturi. In aceasta perioada, aici li se ofera gazduire peste noapte tuturor care solicita acest lucru, acestia putandu-si petrece noaptea in incinta Centrului de zi, care fiinteaza in aceeasi cladire. DDAC colaboreaza cu Politia comunitara, care ii indruma spre adapostul de noapte pe toti cei lipsiti de locuinta.
"In afara de caldura si un pat cu asternuturi curate, asiguram celor pe care ii gazduim un ceai cald, o gustare, posibilitatea de a face o baie si de a-si spala hainele si, nu in ultimul rand, asistenta medicala, lucruri la care multi nici macar nu au mai visat in ultima vreme", a precizat directorul DDAC.
Beneficiarii acestor spatii, cu varste cuprinse intre 26 si 82 de ani, au parte de conditii decente, responsabilii adapostului avand grija ca acestia sa beneficieze de toate facilitatile, in primul rand sa le fie cald. Pentru a beneficia de serviciile si conditiile puse la dispozitie de adapost, solicitantii trebuie sa plateasca o suma modica.
Totodata, trebuie sa aiba o conduita buna, sa respecte un program impus, neavand voie sa depaseasca orele de intrare in incinta adapostului.
"Pentru a putea beneficia de serviciile adapostului, solicitantii nu au voie sa fie sub influenta alcoolului, a substantelor halucinogene. Ca beneficiari trebuie sa se supuna unui program, sa isi faca menajul, sa fie curati si sa aiba grija de sanatatea lor", a spus Etelka Nagy.
OLT
Persoanele fara adapost din judet nu au unde sa stea peste noapte in caz de ger cumplit sau in alte situatii dificile pentru ca in judet nu exista niciun centru de primire pentru adultii fara camin.
Directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Olt, Luminita Tudora, a precizat ca pentru copii exista la Slatina un asemenea centru, cu o capacitate de 20 de locuri, in care permanent sunt asistati copii, dar numai pentru perioade foarte scurte, respectiv numai cate 48 de ore, dupa care pentru copii in cauza sunt gasite solutii pe termen lung precum plasament sau reintegrarea in familie.
"Pentru copii avem un centru dar pentru adultii fara adapost primariile trebuie sa se preocupe in sensul infiintarii unor adaposturi de noapte, care deocamdata nu exista in judet. Este adevarat, in judet nu sunt nici multi oameni fara adapost dar cred ca daca s-ar infiinta un asemenea centru sigur s-ar gasi si oameni care traiesc pe strazi sau in gari, scari de bloc, care sa mearga acolo peste noapte", a spus Luminita Tudora.
In acest sezon nu au fost cazuri de persoane fara adapost care sa fi ajuns la spital din cauza frigului, dar anul trecut, la Caracal s-a inregistrat un caz de deces in aceste conditii.
BRASOV
Numarul de locuri la singurul adapost pentru persoanele strazii din municipiul Brasov, aflat in subordinea Consiliului Local, a fost suplimentat inca de la sfarsitul lunii decembrie din cauza temperaturilor care au coborat frecvent sub minus 20 de grade Celsius.
Fata de 80 de locuri, cate are in mod curent Centrul pentru persoanele fara adapost, s-a ajuns in prezent la 100. Zilnic intre 10 si 20 de persoane apeleaza la acest Centru unde primesc doua mese calde, asistenta medicala si consiliere psihologica.
BOTOSANI
Primaria municipiului Botosani a construit un Centru social de urgenta pentru persoanele fara adapost. Proiectul, in valoare de 777.000 de lei, este finantat in cea mai mare parte din bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a fost construit cu scopul de a asigura asistenta sociala persoanelor fara domiciliu.
"In momentul de fata, centrul adaposteste 12 persoane, cu toate ca are o capacitate de 40 de locuri. Este cel mai mare numar de beneficiari de la inceputul iernii. O parte dintre ei sunt persoane care provin din sistemul de protectie a copilului, care nu si-au gasit o locuinta", a declarat, sambata, directorul Serviciului de asistenta sociala din cadrul Primariei Botosani, Dorin Burlacu.
In baza proiectului, cladirea in care functioneaza centru a fost modernizata, dotata cu mobilier nou, precum si cu dusuri separate pentru femei si barbati. Persoanele fara adapost internate in centru beneficiaza, pe langa cazare, de masa gratuita.
GIURGIU
Centrul de primiri in regim de urgenta al persoanelor fara adapost din Giurgiu este ocupat la jumatate din capacitatea lui si pana acum nu au fost inregistrate persoane care sa solicite cazarea in acest centru din cauza frigului.
Potrivit directorului Directiei de Asistenta Sociala Giurgiu, Ion Visan, centrul de primiri in regim de urgenta din municipiul Giurgiu are o capacitate de 25 de locuri si in acest moment este ocupat in proportie de 50%.
In centru sunt persoane gasite de politisti pe strazi, o batrana careia i-a ars casa si este gazduita aici, victime ale violentei in familie si victime ale traficului de persoane.Cei care apeleaza la acest centru primesc gazduire si mancare calda aproximativ doua saptamani de zile pana se ia legatura cu familia, rudele sau autoritatile locale care se pot implica pentru rezolvarea situatiei acestora.
Pana in prezent, la acest centru nu au apelat persoane care sa caute adapost din cauza gerului.
Nici Centrul de primiri urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu nu a inregistrat in ultimele zile cazuri de persoane cu degeraturi din cauza frigului.
De cateva zile, la Giurgiu se inregistreaza temperaturi de pana la minus 16 grade Celsius pe timpul noptii si nici in timpul zilei termometrele nu inregistreaza valori peste zero grade Celsius.
TIMIS
Temperaturile scazute nu au creat victime in randul oamenilor strazii din Timis, acestia fiind cazati la azilul de noapte "Pater Jordan" din Timisoara.
Aici, maximum o suta de persoane fara casa sunt primite, in fiecare seara, de la ora 19,00, contra sumei simbolice de 50 de bani, sunt controlati medical si igienizati corporal, dupa care li se asigura lenjerie curata, o masa calda si pot viziona programul TV pana la ora 22,00.
Prioritate la "Pater Jordan" au copiii strazii, care pot ramane in centru si peste zi, dar mai raman libere circa 80 de locuri pentru adulti. Spre deosebire de alti ani, cand spitalele timisorene erau arhipline peste noapte de oameni fara adapost, gazduiti in saloane separate, in acest sezon, cazurile de acest fel sunt mult reduse, fiind vorba doar despre eventuale urgente.
Dana Seracin, purtator de cuvant al Politiei Comunitare Timisoara, a declarat sambata ca in aceasta saptamana au fost adunati 30 de oameni care nu aveau unde locui si practicau cersetoria.
Pe de alta parte, Fundatia Timisoara '89, ofera, cinci zile pe saptamana, un pranz cald pentru 60 de persoane fara adapost, copii ai strazii ori batrani abandonati. Ei primesc de aici imbracaminte, incaltaminte, hrana rece si, chiar mobilier, pentru cei care reusesc sa-si faca rost de o locuinta.
MEHEDINTI
Circa 30 de persoane fara adapost, depistate pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin, sunt monitorizate de comitetele filantropice constituite pe langa cele opt parohii ortodoxe din localitate.
Consilierul social al Episcopiei Severinului si Strehaiei din judetul Mehedinti, preot Gheorghe Zmeu, a declarat sambata, pentru AGERPRES, ca aceste persoane sarace, fara ajutor, sunt aflate in grija slujitorilor altarului care, prin comitetele filantropice, le asigura hrana si adapost in casele enoriasilor cu suflet.
"Biserica se implica in protejarea persoanelor care nu au familie si sunt depistate in jurul bisericilor severinene cersind. In anumite cazuri ii sprijinim pentru a ajunge la caminele de batrani din localitatile Ilovat, Sisesti sau Strehaia unde primesc si asistenta medicala", a precizat preotul Zmeu.
In Drobeta Turnu Severin, in anul 2009, intr-un bloc achizitionat de primarie, se va amenaja primul azil de batrani din judetul Mehedinti.
TULCEA
Oamenii strazii din orasul Tulcea vor avea, cel mai probabil in acest an, un adapost de noapte.
In prezent, in municipiu nu exista niciun adapost pentru persoanele fara locuinta, autoritatile judetene si cele locale accesand insa anul trecut un program guvernamental pentru infiintarea unei asemenea institutii.
De implementarea programului se ocupa Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, directoarea Aurica Mihalcea, ea mentionand ca in centrul special care va lua fiinta se vor oferi atat hrana si adapost, cat si cursuri de reorientare profesionala a persoanelor fara locuinta. In plus, dupa absolvirea cursurilor, oamenii strazii vor fi angajati la diverse firme, conform obiectivului proiectului, integrarea sociala a persoanelor fara adapost.
Conform informatiilor furnizate de directorul Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA), Dumitru Valcu, nici o persoana fara adapost din municipiul Tulcea nu a murit in aceasta iarna din cauza frigului. In iarna 2007/2008, SJA a inregistrat un singur caz de gen.
VASLUI
Primaria Vaslui a identificat 14 persoane fara adapost, care locuiesc in subsoluri de bloc sau cladiri dezafectate.
Potrivit primarului Vasile Paval, oamenii strazii primesc de la primarie o masa calda pe zi la Cantina de Ajutor Social, daca solicita acest lucru.
"Nu avem posibilitatea sa le asiguram cazare, dar aceste persoane fara adapost pot primi in fiecare zi hrana calda. Chiar in aceasta perioada derulam impreuna cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui un proiect finantat cu fonduri europene, in cadrul caruia urmeaza sa construim un centru special pentru persoanele fara adapost", a declarat, sambata, pentru AGERPRES, primarul Vasile Paval.
Prefectul judetului, Ciprian Iftimoaei, a spus ca primarii oraselor si municipiilor vasluiene nu l-au informat cu privire la existenta unor situatii deosebite privind cetatenii fara adapost.
"In fiecare localitate primarii fac tot posibilul pentru ajutorarea acestor persoane. Am luat legatura cu toti primarii si i-am convocat saptamana viitoare la o sedinta la care vor participa, de asemenea, reprezentanti ai DGASPC si ai recent infiintatei Agentii pentru Prestatii Sociale, intalnire cu prilejul careia vom discuta despre situatia persoanelor fara adapost si posibilitatile ca ele sa fie sprijinite', a declarat Iftimoaei.
HARGHITA
Azilul de noapte din Miercurea Ciuc este aproape plin, ca in fiecare iarna el fiind luat cu asalt de persoanele fara adapost, mai ales ca temperaturile in zona au scazut foarte mult. Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a declarat pentru AGERPRES ca azilul este folosit doar pentru timp de noapte, ziua locatarii putand sa stea intr-un centru de zi, unde exista un televizor.
Capacitatea maxima a asezamantului este de aproximativ 50 de locuri, in prezent fiind libere doar cateva paturi.
Locatarii adapostului nu trebuie sa fie sub influenta bauturilor alcoolice, atunci cand vin sa doarma, si trebuie sa respecte un regulament de ordine interioara, pentru ca, altfel, risca sa fie dati afara. Antal Attila a precizat ca majoritatea celor care dorm la adapost sunt asistati social si primesc si trei mese pe zi.
In ultimele saptamani, temperaturile in Harghita au fost foarte coborate. Cel mai frig a fost in 4 ianuarie, la Joseni, unde s-au inregistrat minus 27,4 grade Celsius.
Vineri, 9 ianuarie, la Miercurea Ciuc, au fost minus 25 de grade Celsius, in vreme ce sambata s-au consemnat minus 23 de grade Celsius.
De la inceputul anului s-a inregistrat si un deces in Harghita, din cauza gerului. Un batran de 63 de ani din localitatea Mihaileni a intrat in soc hipotermic din cauza ca locuinta sa era neincalzita si a murit, in scurt timp, la spitalul judetean din Miercurea Ciuc.
VALCEA
Prefectul judetului Valcea, Radu Renga, le-a cerut tuturor primarilor din judet sa ia masuri urgente pentru a preintampina situatii in care persoanele defavorizate sau vulnerabile ar fi afectate de temperaturile scazute.
"In calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) am propus acestui organism un plan de masuri care sa fie insusit de toate administratiile locale din judet. Dupa aprobarea sa, zilele trecute, acest plan a devenit obligatoriu pentru toti primarii din Valcea", a declarat, sambata, prefectul Radu Renga.
Potrivit planului adoptat de CJSU Valcea, cei 89 de primari din judetul Valcea au obligatia sa inventarieze persoanele defavorizate sau vulnerabile - oameni ai strazii, batrani singuri, copii lasati singuri acasa, persoane abandonate etc - si, de la caz la caz, sa ia masurile care se impun.
"Oamenii strazii trebuie sa beneficieze de adaposturi de noapte, de hrana si de o cana de ceai cald. Batranii si copiii care locuiesc singuri trebuie ajutati sa isi incalzeasca locuintele. Le-am cerut primarilor sa organizeze echipe formate din angajati ai primariilor, ai politiilor comunitare si din asistenti sociali, care vor face zilnic vizite acasa la persoanele singure", a precizat prefectul.
O prima evaluare a aplicarii planului de masuri va avea loc in zilele urmatoare, cu atat mai mult cu cat se anunta o noua scadere a temperaturii pe timp de noapte. Pana acum, in judetul Valcea nu a fost organizat niciun adapost pentru oamenii strazii, iar de la inceputul acestei ierni au fost inregistrate doua decese din cauza hipotermiei.
In municipiul resedinta de judet, persoanele fara adapost obisnuiau sa se fereasca de frig strecurandu-se in canalele de termoficare urbana. In ultima vreme, insa, din dispozitia conducerii administrative, capacele canalelor de termoficare au fost sudate, pentru a impiedica accesul.
HUNEDOARA
Adapostul de noapte din municipiul Hunedoara este ocupat doar la jumatate din capacitate, in situatii de urgenta aici putand fi gazduite aproape 60 de persoane.
"In evidentele noastre sunt inscrise 35 de persoane. Seara de seara, aici vin aproximativ 25 de persoane. Restul prefera sa mearga la rude, cunostinte sau inopteaza in foste centrale termice de cartier", a declarat sambata coordonatorul adapostului de noapte Hunedoara, Daniel Tudose.
Persoanele fara adapost pot fi gazduite in centrul de primire cate sapte zile, interval de timp in care autoritatile efectueaza o ancheta sociala. In urma acesteia se stabileste daca persoana in cauza poate ramane mai mult timp in adapost.
Adapostul de noapte din municipiul Hunedoara se afla in subordinea primariei, fiind cofinantat si de Ministerul Muncii, in baza unui proiect castigat de autoritatile locale in urma cu doi ani.
Din evidentele autoritatilor, in ultimele doua saptamani nu au fost inregistrate cazuri de persoane care sa-si fi pierdut viata din cauza frigului.
Sursa: Agerpres, 10-01-2009, Vizualizari 1767
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.