ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Psihoterapie Integrativa

Autor: Evans și Gilbert, 2010
In Psihoterapia integrativă accentul se pune pe experienţa subiectivă a clientului, acceptând ce este oferit şi onorarea lumii clientului aşa cum este pentru el.
„Acum” este conştiinţa prezentă a clientului şi singurul moment în care el are un control direct. Această conştiinţă poate fi copleşită de trecut sau să aibă anxietate faţă de viitor, dar important este că se află în „acum”. În această stare el descoperă ce este moral, în funcţie de principiile şi valorile sale.
Oamenii sunt principalii agenţi în determinarea propriului lor comportament, prin faptul că sunt capabili de răspuns, cu toate acestea, ei sunt integraţi în propriul context, fapt ce limitează opţiunile.
Accentul este pus pe pacient, ca şi arhitect al schimbării, în aceeaşi măsură în care trebuie să fie prezenţa terapeutului în relaţie, iar procesul terapeutic ce are loc este un efort comun al ambilor participanţi, cu precizarea că fiecare relaţie este unică prin calităţile ei didactice.
Fundamentul principal pentru abordare în psihoterapie este cel de psihoterapeut ca „practician reflexiv”. Funcţia reflexivă este definită de către Fonaghy (2002), ca şi capacitatea de a imagina stări mentale în sine şi în alţii, astfel se pot permite conceptualizarea convingerilor, sentimentelor, atitudinilor, dorinţelor, speranţelor, cunoştinţelor, imaginaţiilor ale celorlalţi, ca fiind diferite de ale noastre.
Relaţia terapeutică este o valoare foarte importantă în cabinet, întrucât terapeutul trebuie să aibă o prezenţă activă, energizantă, sinceră şi directă, fiind conştient de contra-transfer şi de progresul terapeutic al clientului.
Schimbarea, de asemenea, are loc holistic, când persoana devine cine şi ce este, ea având loc dacă o persoană alocă timp şi efort de a deveni ea însăşi.
Psihoterapia integrativă urmăreşte să promoveze suficientă integrare care maximizează ceea ce se dezvoltă dupa terapie şi în absenţa terapeutului, oferind clientului auto-determinare şi demnitate personală.