ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Care este efectul terapiei Sandplay sau al “jocului cu nisip”?

Care este efectul terapiei Sandplay sau al “jocului cu nisip”?
Autor: Mihaela Dinu

Care este efectul terapiei sandplay sau al “jocului cu nisip”?

Cu ajutorul terapiei sandplay se pot exprima si materializa continuturi psihice foarte puternice, greu de verbalizat (de exemplu: groaza o simtim intens corporal, dar e mai greu sa vorbim despre ea). Această forma de terapie non-verbala furnizeaza un acces direct şi valoros la inconstient. Multe dintre aspectele profund perturbate, adesea primitive ale psihicului nu pot fi exprimate verbal, dar pot fi exprimate in sandplay. Aspecte legate de patologia unui organ sau a unei parti a corpului pot fi exprimate prin metoda jocului cu nisip.
In practica de cabinet, alaturi de consilierea si terapia Jungiana propriu-zisa, metoda sandplay este extrem de adecvata si de valoroasa in lucrul terapeutic cu pacientul oncologic, aducand transformari la nivelul celor trei dimensiuni esentiale ale fiintei: MINTE, CORP SI SUFLET.
Persoanele traumatizate incapabile sa-si exprime durerea în cuvinte de fata cu terapeutul o pot face mult mai bine vorbind printr-una din miniaturile din sandplay.
Nisipul este materialul care reprezinta necunoscutul, inconstientul. Cand cineva lucreaza doar cu nisipul se duce adanc inapoi in inconstient, in copilaria timpurie sau in sfera corporala. In cazul persoanelor cu blocaje psihice activitatea realizata cu mainile in nisip poate mobiliza din nou fortele sufletesti si spirituale.