Diosmin - un supliment de citrice - poare reduce inflamația și durerea în artroplastia totală de genunchi

©

Autor:

Diosmin - un supliment de citrice - poare reduce inflamația și durerea în artroplastia totală de genunchi

Intervențiile chirurgicale la nivelul genunchiului, cum ar fi artroplastia, pot duce adesea la inflamații și dureri postoperatorii semnificative. Gestionarea acestor simptome este crucială pentru recuperarea pacientului și îmbunătățirea calității vieții. Flavonoidele din citrice, cum ar fi hesperidina și diosmina, pot reduce inflamația și pot îmbunătăți circulația sângelui. Aceste efecte pot contribui la reducerea umflăturii și a durerii în zona afectată.

 

Un studiu clinic recent publicat în "The Journal of Bone & Joint Surgery" sugerează că tratamentul cu diosmin, un supliment flavonoid derivat din citrice, poate reduce umflătura genunchiului și a piciorului, precum și unele măsuri ale durerii asociate, la pacienții care suferă o artroplastie totală de genunchi (TKA).

 

Detalii studiu

  • Numărul de pacienți: 330
  • Locații: 13 spitale universitare
  • Designul studiului: Pacienții au fost aleși aleatoriu pentru a primi un curs de 14 zile de diosmin începând cu prima zi postoperatorie sau au fost plasați într-un grup de control fără tratament specific studiului. Ambele grupuri au primit medicație standard pentru durere.

Rezultate

  • Reducerea edemului: S-a observat o reducere a umflăturii la nivelul genunchiului, gambelor și coapsei până la 14 zile după TKA la pacienții care au primit diosmin.
  • Scoruri de durere: Scorurile de durere asociate mișcării genunchiului au fost mai mici în grupul tratat cu diosmin. Nu s-au observat diferențe semnificative în scorurile de durere în repaus între grupurile diosmin și control.
  • Funcția genunchiului și biomarkerii inflamatori: Recuperarea funcției genunchiului și nivelurile biomarkerilor inflamatori (proteina C-reactivă și interleukina-6) au fost similare în ambele grupuri.

Siguranța diosminului

  • Rata complicațiilor pe termen scurt: A fost similară între grupuri, susținând siguranța diosminului. S-a observat o tendință spre scăderea ratelor de greață și vărsături postoperatorii cu diosmin, deși diferența nu a fost semnificativă.

Concluzii și perspective

Studiul oferă dovezi preliminare că diosmin este un tratament sigur și eficient pentru reducerea umflăturii și durerii asociate mișcării după TKA. Totuși, rămân întrebări privind modul în care diosmin exercită aceste efecte, în special deoarece studiul nu a găsit schimbări în nivelurile biomarkerilor inflamatori între grupuri. Autorii studiului subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a evalua mecanismul prin care diosmin reduce umflătura și dacă un regim de dozare alternativ ar putea fi mai eficient.


Data actualizare: 26-12-2023 | creare: 26-12-2023 | Vizite: 413
Bibliografie
Wang, Q., et al. (2021).
Efficacy of Diosmin in Reducing Lower-Extremity Swelling and Pain After Total Knee Arthroplasty: A Randomized, Controlled Multicenter Trial. The Journal of Bone and Joint Surgery.
doi:10.2106/JBJS.23.00854.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!