Dispneea în sarcină (lipsa de aer sau respirația dificilă în timpul sarcinii)

©

Autor:

Dispneea în sarcină este destul de comună. Potrivit studiilor circa 60-70% dintre gravide resimt dificultăți respiratorii în timpul sarcinii. În majoritatea cazurilor lipsa de aer resimțită este datorată uterului care pune presiune asupra plămânilor însă există și alte posibile cauze. (1)

Care sunt cauzele fenomenului de dispnee în sarcină?

Lipsa de aer în sarcină poate apărea de la primele săptămâni de sarcină sau începând cu trimestrul al doilea sau al treilea, iar cauzele sunt dintre cele mai variate.

Dispneea în primul trimestru

Nu este nevoie ca fetusul să fie foarte mare pentru a duce la apariția dificultăților respiratorii. Diafragma care separă inima și plămânii de burtă își modifică forma/volumul cu până la 4 cm în timpul primul trimestru. Dacă în mod normal diafragma ajută la umplerea plămânilor cu aer, în timpul sarcinii aceasta nu mai permite o respirație adâncă. Mai mult, schimbările hormonale duc la o producție ridicată de progesteron (un hormon care susține dezvoltarea fătului) care pe lângă rolul clasic are și un ușor efect de stimulare a respirației. (2, 3, 4)

Dispnee în al doilea trimestru

Respirația dificilă se face din ce în ce mai simțită începând cu trimestrul al doilea. În acest interval dezvoltarea uterului reprezintă cauza dispneei. Mai mult, schimbările circulatorii din sarcină pot explica și ele întrucâtva dificultățile respiratorii. În timpul sarcinii, inima trebuie să pompeze mai mult sânge în zona placentei. Acest lucru își spune cuvântul asupra inimii și există posibilitatea de a apărea momente în care ai dificultăți atunci când respiri. (2, 5)

Dispnee în al treilea trimestru

În trimestru al treilea respirația poate începe să se regularizeze (corpul se obișnuiește cu sarcina) sau pot apărea și mai multe cazuri de respirație dificilă. Presiunea pusă, de această dată asupra diafragmei, este realizată de capul fătului (care încă nu a coborât spre pelvis). Potrivit datelor oficiale astfel de probleme respiratorii apar în săptămânile 31-34 de sarcină. (2, 6)

În cazuri foarte rare, dificultățile respiratorii pot apărea ca un simptom al unei boli. În această categorie intră: (2, 7, 8)

  • Astm – sarcina poate agrava simptomele sarcinii. Dacă ai astm, este bine să vorbești cu doctorul pentru un tratament care este sigur pentru făt (9, 0)
  • Cardiomiopatie peripartum – poate apărea înainte de naștere și se manifestă prin oboseală, tensiunea arterială redusă și palpitații (11)
  • Embolism pulmonar – apare atunci când un cheag de sânge rămâne blocat într-o arteră din plămâni. Dintre simptome merită menționate durerile în piept, tusea și dificultăți în timpul respirației (12)


Ce poți face în cazurile de dispnee?

Dispneea în sarcină este neplăcută și poate da peste cap activitățile zilnice ale gravidei. Cu toate acestea există câteva măsuri care pot ajuta femeile însărcinate să respire mai ușor: (13, 14, 15)

  • Adoptă o postură corectă
  • Pune perne pe jumătatea superioară a spatelui pentru a susține somnul. O înclinare ușoară spre stânga ține uterul la distanță de aortă
  • Învață câteva exerciții respiratorii
  • Fă pauze – dacă dispneea apare în urma unui efort fizic major încearcă să faci pauze iar după trimestrul al doilea să depui mai puțin efort fizic
  • Fă câteva exerciții fizice simple – mersul sau înotul nu pun în pericol fătul
  • Evită expunere la substanțe poluante și alergeni
  • Apelează la un filtru de aer pentru a evita praful și pentru a limita mucegaiul
  • Urmează o dietă sănătoasă și echilibrată
  • Odihnește-te suficient
  • Evită să îți petreci timpul la altitudini prea mari (mai mult de 1500 m)


În lipsa unor alte simptome decât dificultățile respiratorii, dispneea nu va afecta dezvoltarea fătului și nici nașterea.

Când ar trebui să mergi la doctor?

Deși dispneea în sarcină este normală, atunci când problemele respiratorii sunt însoțite și de alte simptome, ar trebui să mergi la doctor. Mai jos sunt principalele simptome care alături de dispnee pot indica alte probleme de sănătate care necesită intervenția doctorului: (16)

  • palpitații
  • dureri în momentul respirației
  • dificultăți respiratorii care par a se agrava
  • senzația de amețeală
  • greață și vărsături
  • umflarea picioarelor
  • apariția unor pete albastre în jurul buzelor sau a degetelor de la mâini sau picioare
  • tuse cu sânge
  • febră și frisoane


Dispneea în sarcină este perfect normală. Doar atunci când dificultățile respiratorii sunt însoțite de alte simptome este recomandat să mergi la doctor.


Data actualizare: 30-04-2019 | creare: 30-04-2019 | Vizite: 52558
Bibliografie
1. Shortness of Breath During Pregnancy: Could a Cardiac Factor Be Involved? https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/clc.22452
2. Causes of shortness of breath during pregnancy. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322316.php
3. Dyspnea in pregnancy. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1028455917301262
4. Dyspnea and Palpitation during Pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4578053/
5. Breathlessness in pregnancy. https://www.babycentre.co.uk/a219/breathlessness-in-pregnancy
6. Dyspnea in Pregnancy: A Case Report of a Third Trimester Mediastinal Mass in Pregnancy . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6322058/
7. The Differential Diagnosis of Dyspnea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5247680/
8. A Case of Breathlessness during Pregnancy: The Difficulty in Diagnosing Heart Failure. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052781/
9. Asthma and pregnancy: a prospective study of 198 pregnancies. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2895502
10. The course of asthma during pregnancy in a recent, multicase–control study on respiratory health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5902995/
11. Peripartum cardiomyopathy and dilated cardiomyopathy: different at heart. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4295435/
12. Pulmonary thrombo-embolism in pregnancy: diagnosis and management . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818214/
13. What is dyspnea? https://www.medicalnewstoday.com/articles/314963.php
14. Managing dyspnea in pregnancy-an errand uphill: an experience from the critical care obstetric unit of a tertiary care facility in India. https://www.ijrcog.org/index.php/ijrcog/article/viewFile/4089/3117
15. Dyspnea during normal pregnancy . https://www.researchgate.net/publication/22504401_Dyspnea_during_normal_pregnancy
16. Shortness of breath - When to see a doctor. https://www.mayoclinic.org/symptoms/shortness-of-breath/basics/when-to-see-doctor/sym-20050890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum